Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a treia săptămână de sarcină.
Schimbarile fizice nu sunt evidente in cea de-a treia saptamana. Unele femei prezinta simptomele caracteristice sarcinii din ce in ce mai pronuntate, cu stari de oboseala accentuate, schimbari bruste ale dispozitiei, greturi matinale, pot avea parte de mici crampe si scurgeri vaginale. Toate sunt datorate modificarilor hormonale.
Testul de sarcina va iesi pozitiv datorita hormonului sarcinii numit si gonadotropina corionica umana sau HCG. Acest hormon este secretat doar in perioada de sarcina. Poate fi detectat prin testele de sange la 8 – 10 zile dupa conceptie si cu ajutorul testului de urina la 12 – 14 zile dupa conceptie. La fiecare doua zile, in primele patru saptamani de sarcina, cantitatea de HCG se dubleaza.
In aceasta perioada, medicul va va cere efectuarea unor examene clinice, analize de sange, pentru evaluarea starii de sanatate. Daca aveti o alimentatie variata si echilibrata, in mod normal nevoile de vitamine si minerale sunt acoperite. In realitate, multe femei prezinta o carenta de vitamine in special de acid folic si fier. Medicii recomanda de obicei vitamine femeilor insarcinate, dar nu se incurajeaza administrarea lor din propria initiativa.
Alimentatia in timpul sarcinii nu trebuie sa includa excese pentru ca in primele sase luni, femeia nu are nevoie de calorii suplimentare. Majoritatea substantelor nutritive sunt absorbite eficient din alimentele consumate.
De asemenea, daca sunteti intr-o stare buna si faceti exercitii fizice in mod regulat, sarcina nu reprezinta un obstacol. In primul trimestru de sarcina exercitiile fizice recomandate sunt: mersul pe jos, aerobic, inot. Este foarte important sa aveti si acordul medicului.
Ce se întâmplă cu copilul în a treia săptămână de sarcină
In acest stadiu, ritmul de crestere este foarte accelerat. Dimensiunea embrionului este de aproximtiv 1,5 mm si isi dubleaza marimea in fiecare zi. Embrionul arata ca o virgula, se observa un cap si o coada. Procesul de diviziune celulara continua. Membrele inca nu sunt formate.
In aceasta etapa, inima incepe sa ii bata putin bebelusului prin unirea a doua vase de sange si plamanii sunt in curs de dezvoltare. Prima etapa a sistemului nervos este formata. Embrionul este acum ferm atasat peretelui uterin. O parte din blastocist va deveni placenta, responsabila de producerea hormonului gonadotropina corionica umana. Acest hormon impiedica eliberarea de ovule si determina cresterea productiei de estrogen si testosteron. Lichidul amniotic se aduna in jurul celulelor care vor proteja fatul.
Totul este pregatit pentru geneza organelor interne.