Stadiile de dezvoltare ale unei sarcini sunt impartite in trei trimestre datorita modificarilor diferite pentru fiecare perioada.
Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în prima săptămână de sarcină
Simptomele sarcinii nu sunt intotdeauna vizibile imediat dupa conceptie si difera de la femeie la alta. Unele femei pot experimenta diferite simptome chiar din prima saptamana de sarcina. Semnele comune ce anunta o posibila sarcina sunt: lipsa menstruatiei, sani tensionati, temperatura bazala ridicata, stare de oboseala aproape permanenta, simturi olfactive accentuate, greata, urinare frecventa.
Lipsa menstruatiei este un prim semn al unei sarcini. Acesta poate fi insotit si de celelalte simptome insa nu este o regula. De asemenea trebuie luate in calcul si dezechilibre hormonale, stresul, munca in exces, care pot duce la o intarziere a ciclului menstrual. Un alt fenoment, care este confundat cu aparitia menstruatiei, poarta denumirea de nidatie. Acesta se diferentiaza de ciclul menstrual prin sangerarea in canitati foarte mici. Astfel se realizeaza fixarea ovului fertilizat in uter. Daca sarcina este confirmata si aveti dureri si sangerari in exces, apelati imediat medicul!
Sani tensionati, umflati, pot fi un alt semn timpuriu care atesta o sarcina Acest simptom mai este asociat si cu perioadele menstruale; diferenta consta in faptul ca acest discomfort dispare odata cu declansarea ciclului menstrual. In cazul unei sarcini, sanii sunt tensionati in cea mai mare parte din perioada sarcinii.
Starea de somnolenta si oboseala sunt simptomele cele mai des intalnite in timpul sarcinii. Progesteronul este un hormon eliberat de la inceputul sarcinii; acesta in doze mari declanseaza femeilor o stare de somnolenta.
Daca esti insarcinata poti observa, de asemenea o crestere a nevoii de urinare. Din cauza sarcinii, nivelul de lichid din organism creste, iar excesul se elimina prin urina. Cand sarcina este avansata, urinarea frecventa apare si din cauza presiunii fatului asupra vezicii urinare.
Sarcina presupune unele schimbari fizice dar si psihologice. In trimul trimestru de sarcina, viitoarea mamica se va confrunta cu cele mai diverse emotii, modificari ale dispozitiei, stari de ingrijorare. Toate acestea sunt comune si normale.
Deoarece este foarte greu de identificat momentul exact al inceperii unei sarcini, cei mai multi specialisti folosesc ca punct de reper prima zi a ultimei menstruatii.
Ce se intâmplă cu copilul în prima săptămână de sarcină
Daca actul sexual se consuma fara protectie in momentul in care are loc ovulatia, sarcina are mari sanse sa isi faca aparitia. Milioane de spermatozoizi trec prin vagin si o mare parte ajung la trompele uterine, catre ovulul in asteptare. Spermatozoizii norocosi care au ajuns in trompa uterina, inconjoara ovulul si concureaza pentru intrare. Odata ce un singur spermatozoid a patruns, membrana ovulului isi schimba caracteristicile electrice, impiedicand astfel patrunderea si altor spermatozoizi. Ovulul este fecundat de un singur spermatozoid si se formeaza zigotul; urmeaza diviziunea celulara.
La patru zile dupa fertilizare, zigotul are aproximativ de 100 de celule si poarta denumirea de blastocist. Blastocistul pluteste in mucoasa uterina aproximativ doua zile, dupa care se implanteaza in peretele uterin. Acest lucru semnaleaza inceputul sarcinii care practic se va desfasura de la inceputul celei de-a doua saptamana. Blastocistul isi va continua dezvoltarea timp de noua luni, prin urmare si uterul isi va modifica dimensiunea.
In ciuda teoriei ca femeia este cu adevarat gravida incepand cu cea de-a doua saptamana de sarcina, acesta este punctul de plecare pentru o experienta unica si iti aduce la cunostinta modificarile ce vor urma.