Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 32-a săptămână de sarcină
Din saptamana 32 de sarcina, vizitele la medic vor fi mai regulate.
Corpul se pregateste pentru travaliu si nastere. Scurgerile vaginale sunt mai abundente, ceea ce este normal in aceasta perioada. In cazul in care secretiile se modifica, au textura diferita, miros, culoare, se anunta medicul. Durerile de spate sunt frecvente in al treilea trimestru de sarcina iar daca sunt prea severe, de asemenea trebuie anuntat medicul. Contractiile Braxton-Hicks sunt frecvente.
Creste presiunea uterului asupra vezicii urinare, cauzeaza urinarea frecventa, cu toate acestea mama in continuare trebuie sa se hidrateze corespunzator.
Unele femei observa deja scurgerile de colostru, care vor continua pana dupa nastere cand sanii vor produce lapte matur. Colostrul este o substanta galbuie ce contine proteine si anticorpi, cu rol foarte important pentru noul nascut. Daca mama nu observa aceste scurgeri, nu inseamna ca nu va putea alapta copilul. Fiecare gravida raspunde diferit la sarcina, simptomele sunt diferite si nu este o regula de sincronizare.
Alte simptome pe care gravida le poate avea sunt arsuri la stomac, indigestie, umflarea picioarelor, piele uscata, vergeturi, balonare, constipatie.
Femeia insarcinata va continua sa manince sanatos, punand accent pe aportul zilnic de calciu prin lapte, iaurt sau branza. Rezervele trebuie alimentate constant pentru a evita un deficit.
Ce se întâmplă cu copilul în a 32-a săptămână de sarcină
Bebelusul creste constant si e din ce in ce mai pregatit pentru viata in afara uterului. Are 42 cm si cantareste 1700 g. Pielea este roz, opaca si mai putin ridata. De acum si pana la nastere bebelusul va castiga aproximativ o jumatate de kilogram pe saptamana.
Procesul de osificare continua, cu toate ca oasele craniului raman suficient de flexibile pentru a facilita nasterea.
Miscarile sunt mai ferme dar bebelusul nu mai este atat de activ, perioadele de odihna nu coincid de fiecare data cu ale mamei. El doarme cea mai mare parte din zi, are ritmul unui bebelus nascut la termen. Unul din motive pentru activitatea redusa este spatiul stramt din uter. Este receptiv la vocea mamei, la diferite sunete, cantece, pe care bebelusul le va recunoaste si dupa nastere.
Majoritatea bebelusilor s-au intors cu capul in jos si mai au timp daca nu au facut-o pana acum. Cu toate ca unii bebelusi se incapataneaza si nu vor vrea pana la sfarsitul celor noua luni de sarcina. In acest caz se va apela la operatia de cezariana.
In cazul unei nasteri premature, din aceasta saptamana aproape toti bebelusii supravietuiesc.