p4 et whhby

A 6-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a șasea săptămână de sarcină

Sarcina a implinit sase saptamani si inseamna ca a trecut de jumatatea primului trimestru. In aceasta etapa exista evolutii importante atat pentru mama cat si copil.

Simptomele sarcinii au mai disparut, desi sunt femei care nu au avut parte de ele. Femeile sunt diferite si e normal sa reactioneze diferit la un asftel de eveniment atat de important. Talia incepe sa dipara si hainele sunt putin fixe, dar sarcina este inca invizibila pentru lumea exterioara. Uterul continua sa creasca si este ascuns in pelvis. Daca s-a facut deja o ecografie, mama stie daca va avea unu, sau doi, sau chiar mai multi copii.

In primul trimestru de sarcina riscul aparitiei unor anomalii la copil este crescut si se pune un accent foarte mare pe stilul de viata al mamei. Femeia poate asigura o sanatate buna a copilului si nasterea lui cu succes, la termen.

In aceasta perioada se recomanda un examen fizic amanuntit, pelvin, testul Papanicolau (cu exceptia cazului in care s-a facut unul recent) si analize de sange pentru a determina tipul de sange, factorul Rh, teste pentru boli cu transmitere sexuala, boli genetice, analize de urina si alte teste la recomandarea medicului.

Ce se întâmplă cu copilul în a șasea săptămână de sarcină

La sase saptamani de sarcina, copilul se dezvolta cu o viteza mare.

Dimensiunea embrionului este de 10 – 14 mm si cantareste aproximativ 1,7 g.

Embrionul are un cap foarte mare in comparatie cu dimensiunea corupului. Trăsăturile fetei devin vizibile, se observa mici forme ce reprezinta urechile de o parte si de alta a capului; se formeaza urechea interna si laringele. Se dezvolta sistemul respirator si cel digestiv.

O portiune din intestin va comunica cu cordonul ombilical, fapt ce favorizeaza dezvoltarea altor organe in abdomen.

Vertebrele care formeaza coloana vertebrala sunt in formare, se disting coatele, degetele incep sa apara si se aplatizeaza palmele. In acest stadiu copilul se misca deja, aceste miscari nu sunt foarte puternice si mama nu le simte. Miscarile spontane sunt importante pentru dezvoltarea neuromusculara normala a copilului.

Din punct de vedere ecografic, in acest moment se pot evidentia toate caracteristicile sarcinii de inceput.

Perioada embrionara in care are loc procesul de organogeneza, reprezinta una din misterele lumii. Celulele sunt programate sa devina o inima, un plaman, avand in vedere ca toate sunt identice pana in momentul de diferentiere. Cu toate ca organele corpului incep sa se formeze in aceasta perioada, se considera o etapa critica de dezvoltare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman in blue jeans standing beside wall

A 7-a săptămână de sarcină

Next Article
woman holding her prenant tummy during daytime

A 4-a săptămână de sarcină

Related Posts