fetita 1

Anxietatea la preșcolari: cum o observi și cum o tratezi

Anxietatea la preșcolari poate fi o experiență comună, dar în unele cazuri poate necesita atenție și susținere suplimentară.

Iată cum poți observa semnele de anxietate la preșcolari și cum poți aborda tratamentul:

Observarea semnelor de anxietate la preșcolari:

 1. Modificări ale comportamentului: Copilul poate deveni mai retras, mai tăcut sau mai sensibil decât de obicei. De asemenea, poate prezenta comportamente repetitive sau obsesive.
 2. Somn afectat: Anxietatea poate perturba somnul copilului, provocând insomnii, coșmaruri sau treziri frecvente în timpul nopții.
 3. Fizic: Copiii anxioși pot prezenta dureri de burtă, dureri de cap sau alte simptome fizice fără o cauză medicală evidentă.
 4. Frică excesivă: Preșcolarii anxioși pot dezvolta frici intense legate de anumite situații, animale, oameni sau locuri.
 5. Separare dificilă: Un copil cu anxietate poate avea dificultăți în momentul despărțirii de părinți sau îngrijitori, chiar și pentru perioade scurte de timp.
 6. Retragerea socială: Copilul poate evita interacțiunile sociale sau poate avea dificultăți în a se integra în grupuri de joacă sau la școală.

Tratamentul anxietății la preșcolari:

 1. Comunicare empatică: Încurajează copilul să-și exprime sentimentele și gândurile și asigură-l că îl asculți și îl înțelegi. Dă dovadă de empatie și sprijin față de emoțiile sale.
 2. Reducerea stresului: Ajută copilul să se simtă în siguranță și să evite situațiile stresante. Creează un mediu calm și stabil acasă și la grădiniță.
 3. Respectarea unui program regulat: Stabilește rutine regulate pentru somn, masă și activități. Acest lucru poate oferi copilului un sentiment de stabilitate și predictibilitate.
 4. Jocul terapeutic: Jocul poate fi un mod eficient de a aborda anxietatea la preșcolari. Folosește jocuri și povești pentru a explora emoțiile și pentru a le înțelege mai bine.
 5. Abordare graduală a fricilor: Încurajează copilul să se confrunte treptat cu fricile sale într-un mod controlat și încurajează-l pe măsură ce face progrese.
 6. Implicarea părinților și a cadrelor didactice: Vorbește cu cadrele didactice despre comportamentul copilului și lucrurile care îi pot provoca anxietate.
 7. Consultarea unui specialist: Dacă anxietatea copilului persistă sau devine copleșitoare, consultă un psihiatru sau un psiholog specializat în psihologie infantilă.

Ai răbdare și oferă-i copilului sprijinul și încurajarea necesare pe parcursul procesului de gestionare a anxietății. În multe cazuri, anxietatea la preșcolari poate fi depășită cu suport adecvat din partea părinților și a specialiștilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
copil plaja

Ce faci în cazul în care copil stând pe plajă

Next Article
par picioare

Hirsutismul: definiție, simptome, cauze, remedii

Related Posts