Cu toții ținem mult la viețile noastre și în fiecare zi ne străduim să ne fie cât mai bine. Însă uneori, în unele familii vin vesti grele, iar cu boli precum cancerul se începe o lupta la care se implica toți membrii familiei.
Una din formele acestei maladii foarte răspândită în zilele de astăzi, este cea de cancer la sân. Când o femeie afla că are cancer la sân, viață ei se schimba radical. Începe lupta pentru viață. Depistata la timp, aceasta forma canceroasa poate fi biruita. Mai mult, și femeile însărcinate pot învinge cancerul la sân, dar nu numai asta. O sarcina apărută după depistarea cu cancer la sân ajuta enorm la vindecarea mamei. Foarte frumos: copilul care primește de la femeie viață, o ajuta pe aceasta să rămână în viață alaturi de el.
Ce este cancerul la sân
La cancerul la sân celulele maligne, adică cele canceroase, se dezvolta la nivelul glandei mamare, în țesutul sânului, fiind o boala asimptomatica. Nu apare doar la femei, poate apărea chiar și la bărbați, dar mai rar.
Cancerul la sân nu tine cont de vârstă. Apare și la femeile tinere, dar în special la cele peste 40 de ani riscul acestei boli creste. Statisticile arata că o femeie la 80 de ani are un risc de cancer la sân, de 5 ori mai mare decât una de 50 de ani, iar 85% dintre femeile depistate cu aceasta maladie nu au în istoricul familial un asemenea caz, deci țoață lumea trebuie să fie foarte atenta.
Depistarea cancerului la sân
Din păcate, prea multe persoane depistează tărziu că au cancer la sân. Desi îi este frica, fiecare femeie ar trebui să se palpeze singura, de fiecare data când face dus.
Apariția unui nodul nu trebuie să o sperie pe aceasta, deoarece nu toți sunt canceroși. Însă cel mai responsabil și mai serios mod de a te păzi de efectele acestui cancer e să consulți medicul o data la 6 luni, sau macar o data pe an. Nu trebuie să aștepți să ai scurgeri ale mamelonului pentru a merge la doctor, ci daca faci aceasta din timp și cu prudenta, poți descoperi maladia din timp și o poți trata cu succes.
Daca ți se descoperă un nodul la nivelul sânilor, imediat ți se fac unul sau toate din următoarele trei teste: ecografia mamara, în care undele cu frecventa înalta oferă o imagine a țesuturilor, radiografia sânului, în care razele X străbat țesuturile și oferă o radiografie exacta, sau biopsia, care presupune prelevarea de țesut malign pentru a fi analizat.
Imediat după confirmarea diagnosticului de cancer se analizează opțiunile de tratament, care se orientează după stadiul în care se afla boala, mărimea tumorii, și vârstă fetusului, daca ești însărcinată.
Și femeile însărcinate pot învinge cancerul la sân
Femeile însărcinate se întrebă daca pot învinge cancerul la sân păstrând copilul. Răspunsul pentru ele este afirmativ. Mai demult, doctorii erau de părere că o femeie însărcinată nu poate duce o lupta cu cancerul la sân.
În vremurile noastre însă, au observat că tratamentul nu numai că este posibil pe durata sarcinii, dar chiar daca o femeie ar rămâne însărcinată după ce a primit diagnosticul, își poate naște pruncul și supraviețui. Lupta se merita din plin: a fi mama e un lucru minunat.
Tratamentul pentru femeia însărcinată
Conform statisticilor, o femeie gravida și depistata cu cancer la sân nu are șanse mai mici de supraviețuire decât una care nu poarta o sarcina, căci celulele canceroase nu trec de la mama la făt.
Așadar, și în acest caz, începerea imediata a tratamentului sporește șansele de reușită. Pentru că intervenția prin chimioterapie și tamoxifen ar putea afecta copilașul din pântece, metoda cea mai sigura de tratare a femeii însărcinate este mastectomia, adică extirparea sânului. După aceasta, viață poate continua normal.
Fie că ești sau nu însărcinată, cancerul la sân este o realitate, de aceea trebuie să faci tot ce poți că să îl depistezi la timp, în cazul apariției lui. Daca știi pe cineva în familia ta care a suferit de aceasta afecțiune, e foarte probabil să o fi moștenit și tu pe cale genetica. Nu te pierde cu firea și nu uita că ai șanse mari să îl învingi. Iar daca ai rămas însărcinată, veți lupta în doi, șansele sunt mai mari.