Obstacole in calea unei alaptari de succes pot fi:
Probleme de sanatate ale copilului
Aparute mai ales in perioada critica, de la inceputul lactatiei , care prin gravitatea lor impiedica contactul direct al mamei cu puiul sau si nu permit punerea lui la san imediat dupa nastere si /sau pentru o perioada mai lunga de timp si ameninta construirea unei relatii bune , solide si echilibrate a puiului de om nou cu mama si familia lui.
Astfel de exemple sunt: prematuritatea,asfixia la nastere,nevoia noului nascut de terapie intensiva,malformatiile grave cardiace, digestive,renale sau ale sistemului nervos ,gura de lup, buza de iepure,nevoia de operatii sau internari repetate ori prelungite la varste mici , ,bolile genetice ca sindromul Down,encefalopatiile infantile.
Aceste suferinte sunt foarte mult ajutate de laptele mamei si trebuie sa beneficieze de el,chiar daca acesta ajunge la copil nu direct din san ci prin gavaj sau dat cu lingurita, biberonul ori cu tetina special proiectata pentru probleme ale buzelor ?i cerului gurii. Avantajul este si al mamei si familiei, care astfel capata un imbold pentru depasirea momentelor dificile, pentru asumarea rolului de parinte,pentru increderea intr-un viitor cat mai bun al copilului.
Eforturile de incepere si mentinere a lactatiei sunt mari in aceste situatii, dar miza este foarte importanta si rasplata foarte multumitoare pentru toti, mult mai mult decat in cazul unor copii sanatosi-de aceea trebuie sprijinite si incurajate de fiecare : tata,familie,asistente,medici,psihologi;
Problemele mamei
- Probleme psihologice, plecate din lipsa încrederii mamei in capacitatea ei de a fi un parinte bun,din anxietate din lipsa informatiilor, din lipsa sprijinului din partea sotului, familiei si personalului medical,cauzate de traumatisme psihice, de stressul nesanatos aparut dupa nastere,de teama de incidentele care pot apare la inceputul alaptarii,de lipsa rabdarii si hotararii de ale depasi ori din cauza situatiei economice si / sau familiale dificile .
- Intarzierea primului contact al mamei cu copilul sau, din cauza suferintelor aparute la nastere care au afectat mama si/sau copilul, nasterii dificile,durerilor dupa nastere.
- Ingreunarea sau intreruperea legaturii mamei cu puiul sau datorate problemelor de sanatate ale ei sau ale copilului, dorintei sau nevoii reluarii devreme a lucrului, fara posibilitatea unui program flexibil, limitarii nemotivate a suptului pentru probleme mici de sanatate ale copilului.
- Completari la laptele de mama date nemotivat in primele 6 luni ale copilului, mai ales cu biberonul, la presiunea reclamelor la lapte praf din reviste sau de la televiziune,a familiei, anturajului sau din pacate a personalului medical-lapte praf,apa,ceaiuri,sucuri de fructe-care au marele risc de a-l face pe micut sa renunte la alimentatia la san dupa doar cateva saptamani sau luni.
In primele 6 luni bebelusii nu au nevoie de nimic altceva inafara de laptele mamei!
- Suzeta oferita nou-nascutilor si sugarilor.
- Remarci depreciative ale familiei,prietenilor si din pacate uneori si a personalului medical despre calitatea sau cantitatea laptelui de mama
- Supturi dupa un orar rigid, cu durata scurta.
- Copil care nu reuseste sa prinda bine sanul,suge lenes,fara putere.
- Conformatia sanilor mamei care poate face dificila prinderea lor de catre copil:mameloane mici, retractate,ombilicate ;se recomanda pregatirea sanilor in timpul sarcinii si dupa nastere prin masaje blande,repetate si folosirea unei creme protectoare poate ajuta in multe cazuri la depasirea acestor dificultati.
- Incidente ale alaptarii tratate nepotrivit.
- Toxice la care se expune mama-fumat,droguri,alcool;pe langa riscul scaderii cantitatii de lapte mai exista si pericolul intoxicarii micutului nevinovat.
- Anticonceptionalele care contin estrogeni-scad cantitatea de lapte matern;exista anticonceptionale destinate mamelor care alapteaza, care contin doar progesteron.
- Probleme de sanatate ale mamei ,care pot contraindica alaptarea permanent sau doar pana la rezolvarea lor .
Printre bolile care contraindica doar un timp alimentatia la san sunt infectiile serioase cu alte localizari decat sanul-in special daca cer tratament cu medicamente care pot trece in laptele de mama devenind toxice pentru copil:Cloramfenicol,Metronidazol,Biseptol,sulfamide,Tetraciclina, Nitrofurantoin.
Boli contagioase – gripa, herpesul, oreionul.
Exista insa si situatii ,foarte rare,in care sanatatea mamei impune renuntarea definitiva la alaptare;este vorba de boli cronice severe ale inimii,rinichilor,ficatului sau plamanilor,infectii ca tuberculoza sau infectia cu virusul H.I.V. sau virusul hepatitei B, diabetul zaharat,boli psihice,cancere, epilepsii,unele boli ale sistemului nervos si muschilor. Sarcina peste 20 de saptamani nu mai permite organismului mamei sa sustina efortul alaptarii si al dezvoltarii noului omulet in devenire.
Obstacolele in calea succesului alaptarii pot fi,dupa cum se vede,nici putine, nici usor de depasit la început- dar frumusetea rezultatelor ce vor fi obtinute justifica efortul trecerii peste ele si cere tuturor celor interesati de binele copiilor sa-si deschida ochii si inimile .
Dr. Iulia Negrea