woman in white long sleeve shirt carrying baby in red and white long sleeve shirt

Piedici în alăptarea la sân

Obstacole in calea unei alaptari de succes pot fi:

Probleme de sanatate ale copilului

Aparute mai ales in perioada critica, de la inceputul lactatiei , care prin gravitatea lor impiedica contactul direct al mamei cu puiul sau si  nu permit punerea lui la san imediat dupa nastere si /sau pentru o perioada mai lunga de timp si ameninta construirea unei relatii bune , solide si echilibrate a puiului de om nou  cu mama si familia  lui.

Astfel de exemple sunt: prematuritatea,asfixia la nastere,nevoia noului nascut de terapie intensiva,malformatiile grave cardiace, digestive,renale sau ale sistemului nervos ,gura de lup, buza de iepure,nevoia de operatii sau internari repetate ori prelungite  la varste mici , ,bolile genetice ca sindromul Down,encefalopatiile infantile.

Aceste suferinte sunt foarte mult ajutate de laptele mamei si trebuie sa beneficieze de el,chiar daca acesta ajunge la copil nu direct din san ci prin gavaj sau dat cu lingurita, biberonul ori cu tetina special proiectata pentru probleme  ale buzelor ?i cerului gurii. Avantajul este si al mamei si familiei, care astfel capata un imbold  pentru depasirea momentelor dificile, pentru asumarea rolului de parinte,pentru increderea intr-un viitor cat mai bun al copilului.

Eforturile de incepere si mentinere a lactatiei sunt mari in aceste situatii, dar miza este foarte importanta si rasplata foarte multumitoare pentru toti, mult mai mult decat in cazul unor copii sanatosi-de aceea  trebuie sprijinite si incurajate de fiecare : tata,familie,asistente,medici,psihologi;

Problemele mamei

 • Probleme psihologice, plecate din lipsa  încrederii mamei in capacitatea ei de a fi un parinte bun,din  anxietate din lipsa informatiilor, din lipsa sprijinului din partea sotului, familiei si personalului medical,cauzate de traumatisme psihice, de stressul nesanatos aparut dupa nastere,de teama de incidentele care pot apare la inceputul alaptarii,de lipsa rabdarii si hotararii de ale depasi ori din cauza situatiei economice si / sau familiale dificile .
 •  Intarzierea primului contact al mamei cu copilul sau, din cauza suferintelor aparute la  nastere care au afectat mama si/sau copilul, nasterii dificile,durerilor dupa nastere.
 •  Ingreunarea sau intreruperea legaturii mamei cu puiul sau datorate problemelor de sanatate ale ei sau ale copilului, dorintei sau nevoii reluarii devreme a lucrului, fara posibilitatea unui program flexibil, limitarii nemotivate a suptului  pentru probleme mici de sanatate ale copilului.
 •  Completari la laptele de mama  date nemotivat in primele 6 luni ale copilului, mai ales cu biberonul, la presiunea reclamelor la lapte praf din reviste sau de la televiziune,a familiei, anturajului sau din pacate a personalului medical-lapte praf,apa,ceaiuri,sucuri de fructe-care au marele risc de a-l face pe micut sa renunte la alimentatia la san dupa  doar cateva saptamani sau luni.

In primele 6 luni bebelusii  nu au nevoie  de nimic altceva inafara de laptele mamei!

 • Suzeta oferita nou-nascutilor si sugarilor.
 • Remarci depreciative ale familiei,prietenilor si din pacate uneori si a personalului medical despre calitatea  sau cantitatea laptelui de mama
 • Supturi dupa un orar rigid, cu durata scurta.
 • Copil care nu reuseste sa prinda bine sanul,suge lenes,fara putere.
 • Conformatia sanilor mamei care poate face dificila prinderea lor de catre copil:mameloane mici, retractate,ombilicate ;se recomanda pregatirea sanilor in timpul sarcinii si dupa nastere prin masaje blande,repetate si folosirea unei creme protectoare poate ajuta  in multe cazuri la depasirea  acestor dificultati.
 • Incidente ale alaptarii tratate nepotrivit.
 • Toxice la care se expune mama-fumat,droguri,alcool;pe langa riscul scaderii cantitatii de lapte mai exista si pericolul intoxicarii micutului nevinovat.
 • Anticonceptionalele care contin estrogeni-scad cantitatea de lapte matern;exista anticonceptionale destinate mamelor care alapteaza, care contin doar progesteron.
 • Probleme de sanatate ale mamei ,care pot contraindica alaptarea  permanent sau doar pana la rezolvarea lor .

Printre bolile care contraindica doar un timp alimentatia la san sunt infectiile  serioase cu alte localizari decat sanul-in special daca cer tratament cu medicamente care pot trece in laptele de mama devenind toxice pentru copil:Cloramfenicol,Metronidazol,Biseptol,sulfamide,Tetraciclina, Nitrofurantoin.

Boli contagioase – gripa, herpesul, oreionul.

Exista insa si situatii ,foarte rare,in care sanatatea mamei impune renuntarea definitiva la alaptare;este vorba de boli cronice severe ale inimii,rinichilor,ficatului sau plamanilor,infectii ca  tuberculoza sau infectia cu virusul H.I.V. sau virusul hepatitei B, diabetul zaharat,boli  psihice,cancere, epilepsii,unele boli ale sistemului nervos si muschilor. Sarcina peste 20 de saptamani nu mai permite organismului mamei sa sustina efortul alaptarii si al dezvoltarii noului omulet  in devenire.

Obstacolele in calea succesului alaptarii pot fi,dupa cum se vede,nici putine, nici usor de depasit la început- dar frumusetea  rezultatelor ce vor fi obtinute justifica  efortul  trecerii peste  ele  si cere tuturor celor  interesati de binele copiilor sa-si  deschida  ochii si inimile .

Dr. Iulia  Negrea

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman in white shirt holding black chopsticks

Alimentația și fertilitatea

Next Article
woman in white brassiere and panty

Și femeile însărcinate pot învinge cancerul la sân

Related Posts