Anestezie epidurala este termen folosit pentru a descrie blocarea rutelor nervoase din maduva spinariii cu un anestezic local sau a medicamentelor analgezice.
Aceasta este frecvent utilizata in nastere cu scopul de a atenua durerile travaliului.
In timpul nasterii, anestezia epidurala se face odata ce s-a declansat travaliul, inainte de dilatarea colului uterin. Eficienta anesteziei apare la 96% dinte cazuri.
Procedura de anestezie epidurala
Anestezia epidurala blocheaza impulsurile nervoase conduse spre uter si partea inferioara a corpului. Anestezia este intotdeauna facuta de medicul anestezist. Acesta, dupa localizarea spatiul epidural, va introduce un ac subtire gol in partea de jos a coloanei vertebrale.
Un tub mic din plastic este apoi introdus in spate, prin ac si lasat in aceasta pozitie, iar acul va fi indepartat. Acest tub este de obicei conectat la o pompa automata, care este ajustat pentru a introduce o anumita cantitate de anestezic local si medicamente analgezice in spatiul epidural in fiecare ora.
Beneficiile anesteziei epidurale
- Experientele de nastere difera de la o femeie la alta. Unele femei au dureri foarte mari in timpul travaliului. Anestezia epidurala calmeaza durerea in astfel de momente dificile.
- Anestezia epidurala face ca nasterea sa fie o experienta placuta prin ameliorarea durerii.
- Cu variatii de dozaj si tipuri de anestezie epidurala, mameii ii este permis sa se miste chiar si atunci cand o parte a corpului ei este amortit.
- Doza medicatiei poate fi crescuta sau scazuta fara injectii suplimetare.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt
- Scaderea tensiunii arteriale. Acest lucru se intampla in cele mai multe cazuri dar este usor de tratat cu medicamente sau administrarea de fluide. Din acest motiv tensiunea arteriala va fi verificata la intervale regulate de timp pe parcursul procedurii.
- Punctie durala accidentala.
- Cefalee. Frecventa acestei afectiuni este de 1% si se datoreaza trecerii acului in spatiu spinarii. Ea poate fi tratata cu succes de un anestezist. Acest tip de durere de cap poate fi severa si dureaza mai multe de 24 de ore, care necesita odihna toatala si analgezice puternice.
- Complicatii precum meninginta pot aparea, dar sunte extrem de rare, in cazul in care nu sunt restectate precautiile sterile.
- Unele mame se tem de paralezie permanenta, insa acest fenomen este extrem de rar si neobisnuit.
- Exista si anumite complicatii in care anestezia epidurala nu poate fi aplicata cum ar fi probleme de spate, infectii, boli ale sistemului nervos.
Anestezia epidurala este o metoda sigura si eficienta de ameliorarea durerii in travaliu. Aceasta trebuie sa ramana o optiune si persoanele care apeleaza la aceasta trebuie sa fie constiente de riscurile asociate. Femeile ar trebui sa fie consiliate cu privire la aceste riscuri si la alte optiuni pentru ameliorarea durerii in timpul nasterii.