Este un adevar des repetat insa nu la fel de des constientizat ca sanatatea este bunul cel mai de pret al oricui, care trebuie pastrat intact. Aceste afirmatii sunt si mai evidente cand este vorba de copiii nostri – este scopul nostru, dorinta si datoria noastra sa le asiguram puilor de om posibilitatea de a creste frumos si, in plus, este dreptul lor de a fi la adapost de boli.
Sanatatea bebelusilor se construieste inaintea nasterii, chiar inaintea inceperii sarcinii; exista probleme ale parintilor care pot face foarte mult rau copilului inca nenascut si unele din ele pot fi prevenite, iar micutul va putea sa se nasca sanatos. Este important ca aceste situatii sa fie cunoscute si constientizate de parinti si de cei responsabili de sanatatea viitorilor omuleti.
Ce este Rh-ul și cum poate afecta copilul
Una din cele mai serioase si prost intelese din acestea este diferenta de grup de sange Rh intre parinti: o mama Rh negativ si un tata Rh pozitiv pot avea un copil Rh negativ sanatos ori un copil Rh pozitiv cu o boala foarte grava cauzata de faptul ca mama recunoaste globulele rosii ale copilului ca straine ei si produce substante care sa le distruga si care trec prin placenta la făt.
Aceasta boala poate incepe sa se manifeste inaintea nasterii: anemie severa, icter grav, acumularea unei foarte mari cantitati de lichide in tot organismul, cedarea inimii, suferinta creierului, moarte in uter. Gravitatea bolii amenintand viata fatului inca nenascut poate cere in unele cazuri nasterea prematura,cu riscuri mari pentru functia inca incomplet dezvoltata a plamanilor,deci si pentru oxigenarea creierului si a tuturor organelor.
Problemele serioase ale copilului se agraveaza dupa nastere: icterul sever poate afecta foarte mult creierul ,cu convulsii, coma si moarte; anemia gravă poate face inima sa cedeze.
Cum se pot rezolva aceste probleme
Pentru sanatatea copilului este nevoie de tratament – lumina, lichide suficiente si in unele cazuri extreme schimbarea unei parti din sangele copilului cu un alt sange potrivit, compatibil, care sa ajute la oprirea distrugerii excesive a globulelor rosii.
Dupa perioada de nou-nascut copilul poate ramane cu surditate, intarziere in dezvoltare, convulsii, incapacitatea controlarii miscarilor si echilibrului.
Aceste probleme nu apar de regula la prima sarcina, ci la a doua nastere sau dupa primul avort, de orice fel ar fi el, si pot fi prevenite. Trebuie insa ca amandoi parintii sa fie responsabili si constienti de posibilitatea aparitiei acestor probleme si sa stie ca o injectie cu imunoglobulina anti-D ii protejeaza pe urmatorii copii ai familiei.
Ca sa fie eficienta aceasta trebuie primita de mama in primele 72 de ore de la prima naștere a unui copil Rh pozitiv al unei mame Rh negative cu sot Rh pozitiv sau de la primul ei avort .
Din pacate lipsa de informare si implicare a parintilor si lipsurile programului de sanatate ce asigura mamelor imunoglobulina anti-D in maternitate pot duce la persistenta si agravarea unei boli ce produce multa suferinta si care poate fi evitata.
Dr. neonatolog Iulia Negrea