calendar sarcina

Însărcinată în 23 de săptămâni: tot ce trebuie să știi despre bebeluș și schimbările produse în corpul tău

La 23 de săptămâni de sarcină, bebelușul tău are aproximativ dimensiunea unui mango, măsurând aproximativ 29 de centimetri de la creștet până la tălpi și cântărind aproximativ 500 de grame.

Pielea bebelușului este încă subțire și translucidă, dar începe să se îngroașe pe măsură ce se depune grăsime sub piele. Lanugo, un păr fin și moale care acoperă corpul bebelușului, este mai evident în această etapă. Plămânii bebelușului continuă să se matureze și bebelușul începe să exerseze mișcările respiratorii. Ochii bebelușului se pot mișca acum în ambele direcții. Bebelușul poate auzi sunete din exteriorul uterului, cum ar fi vocea mamei.

Corpul tău:

Burtica ta este vizibil mărită la 23 de săptămâni de sarcină și uterul se află la aproximativ 4 centimetri deasupra ombilicului. Poți simți mișcările bebelușului mai frecvent și mai intens.

Este posibil să experimentezi dureri de spate, datorită creșterii burticii și a schimbării centrului de greutate. Poți observa constipație, din cauza progesteronului care relaxează mușchii intestinali. Poți avea dificultăți de respirație, deoarece uterul în creștere pune presiune pe diafragmă. Este posibil să experimentezi arsuri la stomac și reflux acid. Poți observa vergeturi pe abdomen, sâni și coapse. Pielea ta poate fi mai uscată și mai sensibilă. Este important să te odihnești suficient, să te hidratezi corespunzător și să te hrănești sănătos.

Sfaturi pentru o sarcină sănătoasă:

Mergi la controale prenatale regulate. Urmează o dietă echilibrată și bogată în nutrienți. Fă exerciții fizice moderate în mod regulat. Evită fumatul, consumul de alcool și drogurile. Dormi suficient. Bea multe lichide. Gestionează stresul. Evită contactul cu persoane bolnave. Spălă-te frecvent pe mâini. Informează-te despre semnele și simptomele travaliului prematur.

Recomandări:

Participă la cursuri prenatale pentru a te informa despre sarcină, naștere și îngrijirea nou-născutului.

Alătură-te unui grup de suport pentru mame însărcinate pentru a te conecta cu alte femei care trec prin experiențe similare. Citește cărți și articole despre sarcină și naștere. Discută cu medicul ginecolog despre orice problemă sau nelămurire pe care o ai.

Săptămâna 23 de sarcină este o etapă importantă în dezvoltarea bebelușului și a corpului tău. Bucură-te de această perioadă specială și pregătește-te pentru venirea pe lume a bebelușului tău.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
nume

Nume rare de copii, la modă în 2024

Next Article
familie fericita

Aspecte legale privind prevenirea separării copilului de familie în România

Related Posts
woman in black shirt showing her breast
Citește mai departe

Tipuri de sarcină

Cuprins articol Hide Sarcinile cu riscSarcina multiplăSarcina ectopică sau sarcina extrauterinăSarcina molarăSarcina toxicăSarcina lupusSarcina cu RH negativ Sarcinile…