mancare praz masline

Mâncare rece de praz cu măsline

Mâncarea rece de praz cu măsline este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru zilele călduroase de vară. Este o mâncare ușoară, răcoritoare și plină de savoare, care poate fi servită ca aperitiv sau ca fel principal.

Ingrediente:

4-5 fire de praz (aproximativ 500 g)

2 cepe medii

1 ardei gras verde (opțional)

1 roșie mică (opțional)

100 g măsline negre sau verzi

3 linguri de ulei de măsline

2-3 linguri de oțet de vin

Sare și piper negru după gust

Pătrunjel verde tocat (pentru decor)

Instrucțiuni:

Spălați bine prazul și tăiați-l rondele subțiri. Curățați ceapa și tocați-o mărunt. Tăiați ardeiul gras și roșia în cubulețe (dacă folosiți). Într-o tigaie încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Căliți ceapa până devine translucidă. Adăugați prazul și continuați să căliți timp de 5-7 minute, amestecând ocazional. Adăugați ardeiul gras și roșia (dacă folosiți) și gătiți încă 2-3 minute.

Condimentați cu sare și piper negru după gust. Turnați oțetul de vin și amestecați bine. Luați tigaia de pe foc și lăsați compoziția să se răcească. Adăugați măslinele tăiate în rondele și amestecați ușor. Decorați cu pătrunjel verde tocat și serviți rece.

Sfaturi:

Puteți adăuga și alte legume la această mâncare, cum ar fi morcovi, dovlecei sau ciuperci. Puteți folosi și alte tipuri de măsline, cum ar fi Kalamata sau Nicoise. Mâncarea rece de praz cu măsline poate fi servită cu pâine proaspătă, mămăligă sau cu cartofi fierți. Puteți păstra mâncarea la frigider timp de 2-3 zile.

Poftă bună!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
ciorba varza

Ciorbă de varză nouă

Next Article
Baba Ganoush

Salată Baba Ganoush

Related Posts