bef1idfizka

Pași pentru o alăptare de succes

Aproape toti bebelusii se nasc cu reflexul de a suge. Desi uneori exista  sugari care trebuie invatati cum sa se hraneasca, dupa cateva incercari acesta va incepe sa suga normal.

Dar cum putem totuși să ne asigurăm că alăptarea va fi de succes

  • daca nasterea a decurs normal, atat pentru mama cat si pentru copil, alaptarea poate sa inceapa din prima jumatate de ora de viata. Contactul piele la piele dintre mama si copil, imadiat dupa nastere favorizeaza declansarea secretiei de ocitocina (hormon care ajuta eliberarea laptelui, contracta uterul, favorizeaza contractia vaselor de sange uterine si reduce sangerarea materna). Acest lucru va ajuta corpul sa produca exact cantitatea necesara de lapte, sa satisfaca toate nevoile bebelusului chiar de la inceput.
  • cel mai bun stimulent pentru producerea de lapte este alaptarea frecventa
  • alaptarea copilului se face ori de cate ori are nevoie. In primele luni bebelusul simte nevoia sa suga foarte des. Alimentarea la cerere la san este singura si cea mai adecvata modalitate naturala de hranire. Orele programate nu se potrivesc cu alaptarea, iar un nou – nascut in primele ore de viata poate dori sa suga foarte des, chiar si de 10-12 ori pe zi.
  • suptul de noapte este foarte important pentru mentinerea lactatiei (in timpul noptii se secreta prolactina)
  • alaptarea se va face in pozitii comode, atat pentru mama, cat si pentru copil. Sugarul trebuie sa fie culcat pe-o parte, burtica lui sa o atinga pe a mamei, sa poata gasi sanul mai usor, nefiind fortat sa intoarca capul spre san, lucru care l-ar impiedica sa inghita, marind si riscul de ranire a mamelonului.
  • va trebui evitata completarea cu formule de lapte praf, exceptand cazurile in care exista un motiv medical special. Exista momente cand nevoile de hranire pot creste brusc, in perioadele de crestere a copilului (puseele de crestere  intervin în perioade diferite, în functie de copil, primul puseu este posibil sa se înregistreze dupa 7-10 zile de la nastere, urmatorul la 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni), iar organismul mamei va avea nevoie de cateva zile pana se va adapta noilor nevoie de hranire ale sugarului. Prin punerea la san in mod frecvent copilul va avea suficient lapte.
  • se recomanda alaptarea la san exclusiv in primele 5-6 luni, in aceasta perioada nefiind necesar sa se administreze si alte lichide (ceai, apa sau suc de fructe – laptele matern contine suficienta vitamina C pentru a asigura nevoile bebelusului), pentru ca laptele matern potoleste atat foamea, cat si setea bebelusului, chiar si in lunile calduroase de vara.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman carrying baby while sitting on chair

Poziții corecte de alăptare

Next Article
woman in white crew neck t-shirt holding baby

Avantajele alăptării pentru copil și mamă

Related Posts