Plăcinta cu legume este o rețetă delicioasă, ușor de preparat și perfectă pentru o masă vegetariană copioasă sau un aperitiv sățios. Această variantă de post nu conține brânză sau ouă, dar este la fel de gustoasă și aromată.
Există numeroase variante ale acestei rețete, iar umplutura poate fi personalizată în funcție de preferințe și sezon. Iată o rețetă de bază:
Ingrediente:
Pentru aluat:
400 g făină albă
1 linguriță sare
100 ml ulei
150 ml apă caldă
Pentru umplutură:
2 cepe mari, tocate
2 morcovi mari, dați pe răzătoare
1 ardei gras roșu, tocat
1 dovlecel mic, tăiat cubulețe
2-3 roșii medii, decojite și tocate
1 legătură de verdeață (pătrunjel, mărar, opțional) tocată mărunt
1 linguriță cimbru uscat
1/2 linguriță oregano uscat
Sare și piper negru măcinat, după gust
50 ml ulei de măsline
Instrucțiuni:
Pentru aluat:
Cerneți făina într-un bol încăpător. Adăugați sarea și amestecați. Turnați uleiul peste făină și amestecați cu o lingură sau cu mâna până când obțineți o compoziție nisipoasă. Adăugați treptat apa caldă și frământați până când obțineți un aluat elastic și nelipicios. Lăsați aluatul la odihnit pe masa presărată cu făină, pentru aproximativ 30 de minute, acoperit cu un bol curat.
Pentru umplutură:
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și căliți-o până devine translucidă, aproximativ 5 minute.
Adăugați morcovii dați pe răzătoare și ardeiul gras roșu tocat. Amestecați și gătiți pentru încă 2-3 minute. Adăugați dovlecelul tăiat cubulețe și roșiile tocate. Amestecați și gătiți timp de 5-7 minute, sau până când legumele se înmoaie ușor. Asezonați cu cimbru uscat, oregano uscat, sare și piper negru măcinat după gust. Adăugați verdeața tocată și amestecați. Luați tigaia de pe foc și lăsați umplutura să se răcească ușor.
Asamblare și coacere:
Preîncălziți cuptorul la 180°C (350°F).
Împărțiți aluatul în două jumătăți. Pe o suprafață presărată cu făină, întindeți o jumătate de aluat într-o foaie rotundă cu o grosime de aproximativ 3-4 mm. Transferați foaia de aluat într-o tavă de copt unsă cu puțin ulei. Adăugați umplutura de legume răcită peste foaia de aluat din tavă, lăsând o margine liberă de câțiva centimetri în jurul marginii.
Întindeți cealaltă jumătate de aluat într-o foaie rotundă similară și acoperiți umplutura de legume. Sigilați marginile celor două foi de aluat prin apăsare cu degetele sau cu o furculiță.
(Opțional) Puteți unge suprafața plăcintei cu puțin lapte vegetal pentru o crustă rumenită. Coaceți plăcinta timp de aproximativ 40-45 de minute, sau până când aluatul este rumenit frumos și umplutura este fierbinte.
Sfaturi:
Pentru o aromă mai bogată, puteți adăuga în umplutură 1-2 căței de usturoi zdrobiți.