Ethnic young mother breastfeeding baby in village

Relactarea: Modalități de a induce alăptarea din nou după ce te-ai oprit

Poate că ai avut un început mai greu la alăptare (așa cum multe dintre noi avem!) și ai decis să te înțarci. Acum te răzgândești și vrei să știi cum să-ți readuci rezervele și să începi din nou să alăptezi.

Sau poate că tu și bebelușul tău ați fost separați din cauza unor probleme medicale și nu ai reușit să ții pasul cu alăptarea, iar tu vrei să încerci din nou. S-ar putea ca bebelușul tău să se fi înțărcat cu luni în urmă, dar acum pare din nou interesat, iar tu vrei să știi dacă merită să încerci.

Sunteți pregătită pentru niște vești bune? Este posibil să faceți acest lucru!

Relactarea (relactația), care înseamnă pur și simplu începerea din nou a alăptării după o perioadă în care nu ai alăptat, necesită diligență, muncă și determinare, dar mulți au reușit să o facă cu succes.

Cheia este să ai așteptări realiste, să înveți câteva trucuri pentru a-ți crește șansele de reușită, să ai un sistem de sprijin puternic – și, poate cel mai important, să fii blândă cu tine însăți pe parcurs.

Pe măsură ce vă aventurați în călătoria dumneavoastră cu relactarea, este important să înțelegeți că toți oamenii sunt diferiți și răspund la eforturile de relactare cu grade diferite de succes.

Unele femei vor reuși să aducă o rezervă completă în câteva săptămâni. Unele vor avea nevoie de ceva mai mult timp, iar altele nu vor reuși niciodată să readucă o rezervă completă de lapte. Fiecare gram de lapte matern contează, totuși, și să te împaci cu ceea ce ai este vital atunci când lucrezi la reculegere.

Acestea fiind spuse, există câțiva factori care vor determina cât de mult succes veți avea la reînceperea alăptării:

  1. Cu cât este mai mic copilul tău, cu atât mai ușor va fi să reculegi. Mamele cu bebeluși în intervalul de 3 până la 4 luni au, de obicei, cele mai mari rate de succes.
  2. Cu cât rezerva de lapte era mai bine stabilită înainte de înțărcare, cu atât mai ușor va fi să o restabiliți.
  3. Cu cât aveți mai mult timp la dispoziție pentru a încerca să alăptați și să pompați, cu atât mai bine, deoarece alăptarea și pomparea frecventă și eficientă reprezintă cel mai important factor fiziologic pentru reculegere.
  4. Cu cât copilul este mai interesat de alăptare, cu atât mai ușor va fi acest proces.
  5. Cu cât sunteți mai educată cu privire la modul în care funcționează relactarea, cu atât mai mult succes veți avea.
  6. Cu cât aveți mai mult sprijin din partea familiei, a prietenilor și a furnizorilor de servicii medicale, cu atât mai probabil veți persevera și nu veți renunța.

1434533

Din nou, fiecare organism reacționează diferit la încercările de reculegere. Cu toate acestea, vă puteți aștepta să vedeți unele rezultate inițiale în aproximativ 2 săptămâni de la încercare. Unii experți consideră că timpul necesar pentru a relua este aproximativ egal cu cât timp a trecut de când v-ați înțărcat de la alăptare.

Pe baza cercetărilor disponibile, relactarea completă durează în medie aproximativ 1 lună pentru majoritatea persoanelor.

Rezerva de lapte matern crește și scade în timpul perioadei în care alăptezi și este posibil să fi observat că a durat ceva timp până când întreaga “fabrică de producere a laptelui” a ieșit din funcțiune, chiar și după ce te-ai înțărcat. S-ar putea să mai puteți extrage puțin lapte, chiar dacă au trecut săptămâni sau luni de când ați alăptat sau ați pompat ultima dată.

Aveți încredere că alăptarea este un proces viguros, flexibil și fluid, iar dacă ați alăptat anterior, s-ar putea să fie mai ușor decât credeți să puneți lucrurile din nou în mișcare.

Orice stimulare a sânului – indiferent dacă iese lapte la început sau nu – îi va spune corpului dumneavoastră să producă mai mult lapte. Pentru a induce o rezervă completă de lapte, veți dori să urmăriți să alăptați sau să extrageți lapte de 8 până la 12 ori pe zi, sau la fiecare 2 până la 3 ore, inclusiv cel puțin o dată pe timp de noapte.

Din nou, la început, veți vedea doar picături sau nu veți avea deloc lapte. Dacă veți continua să alăptați sau să pompați, ar trebui să începeți să vedeți creșteri în decurs de o săptămână sau cam așa ceva. Un pic de răbdare merge foarte mult aici.

Nu toți bebelușii vor alăpta la sân la săptămâni sau luni după înțărcare, dar veți fi surprinsă de câți bebeluși vor încerca cu plăcere, mai ales dacă le oferiți sânul înainte de culcare, după un pui de somn, după o baie sau în timpul contactului piele-la-piele.

Dacă bebelușul dvs. va alăpta la sân

  1. Lăsați copilul să vină la sân ori de câte ori dorește.
  2. Asigurați-vă că bebelușul este bine prins, că ia o porțiune bună din mamelonul și areola dumneavoastră și că suge eficient.
  3. Continuați să oferiți lapte suplimentar pentru ca bebelușul dumneavoastră să continue să crească și să se dezvolte în timp ce vă refaceți rezerva de lapte. Este important să nu încetați să suplimentați până când rezerva dvs. de lapte nu a crescut.
  4. Permiteți o alăptare de confort cât de mult îi place bebelușului dumneavoastră – la început, vă puteți gândi la alăptare ca la niște “gustări” și ajungeți la mese adevărate pe măsură ce rezerva dumneavoastră crește.
  5. Luați în considerare utilizarea unui supliment de alăptare la sân, care este un tub flexibil atașat la sânul dumneavoastră care furnizează lapte în timp ce bebelușul alăptează și vă stimulează rezerva.
  6. Petreceți mult timp piele în piele cu bebelușul dumneavoastră; acest lucru crește nivelul de prolactină, ceea ce poate, de asemenea, să vă crească rezerva de lapte.

Dacă bebelușul dvs. nu vrea să alăpteze sau nu vrea să alăpteze des:

  1. Pompați-vă laptele frecvent pentru a vă asigura că vă atingeți obiectivul de stimulare și golire a sânilor la fiecare 2 sau 3 ore aproximativ.
  2. Asigurați-vă că pompa dvs. este în stare bună de funcționare. Luați în considerare posibilitatea de a închiria o pompă de calitate spitalicească pentru o eficiență maximă.
  3. Luați în considerare adăugarea masajului și a expresiei mâinilor la rutina de pompare.
  4. Luați în considerare “pomparea de putere”, în care pompați de mai multe ori pe oră timp de o oră sau două pentru a simula hrănirea în grup, ceea ce crește în mod natural furnizarea.

Multe persoane constată că trebuie să își aducă rezervele de lapte înainte de a-și putea face copilul interesat să alăpteze din nou. Dacă bebelușul dumneavoastră este încă reticent chiar și după ce v-ați crescut rezerva de lapte, iată câteva lucruri pe care le puteți încerca pentru a-l face fericit să alăpteze din nou:

  • Alăptează-l când este pe jumătate adormit, cum ar fi imediat după ce se trezește sau în mijlocul nopții.
  • Petreceți timp piele-pe-piele cu ei în timp ce dorm (atâta timp cât puteți rămâne trează!); s-ar putea să vă surprindă și să se prindă la sân de unul singur.
  • Limitați biberonul și suzetele. Lăsați-i să vă folosească sânul pentru confort la început, chiar dacă nu-și primesc toate caloriile de la dumneavoastră.
  • Folosiți biberoane cu debit lent sau încercați hrănirea cu ceașcă pentru ca bebelușul dvs. să se obișnuiască cu fluxul mai lent al sânilor dvs. în timpul hrănirii.
  • Continuați să îi dați bebelușului formula sau laptele pompat până când acesta va lua în mod constant sânul dumneavoastră: Un bebeluș înfometat nu va fi un bebeluș cooperant!
  • Nu-i oferiți sânul atunci când este înfometat; încercați la început între două mese de alăptare.
  • Oferiți sânul în timp ce îl legănați, mergeți sau vă legănați.
  • Oferiți-l în baie, într-un port-bebe sau pe întuneric.
  • Stoarceți puțin lapte matern pe mamelon înainte de a oferi sânul.

Răbdarea este esențială aici. Majoritatea bebelușilor se vor întoarce în cele din urmă la alăptare, dar dacă sunt destul de mari, ar putea fi mai dificil. Dacă bebelușul dvs. nu mai alăptează niciodată complet la sân, este în regulă și asta. Laptele pompat într-un biberon este și el benefic.

Este posibil ca bebelușul dvs. să alăpteze doar în anumite momente ale zilei, cum ar fi pentru somn și la culcare, iar acest lucru poate fi de asemenea în regulă. Nu uitați că dvs. vă definiți succesul aici.

Red and Black Eye Illustration

Ce se întâmplă dacă nu ați mai alăptat niciodată sau dacă ultima dată când ați alăptat a fost cu ani în urmă și doriți să vă alăptați copilul adoptat sau copilul născut prin intermediul unei mame surogat?

Alăptarea indusă nu este același lucru cu relactarea și poate fi mai dificilă, mai ales dacă nu ați mai alăptat niciodată. Cu toate acestea, cu multă muncă și sprijin, multe mame reușesc să producă o rezervă totală sau parțială pentru copiii lor.

Principiile alăptării induse sunt similare cu cele ale relactării:

  • stimularea frecventă a sânilor prin pompare sau alăptare la sân
  • multă piele-pe-piele cu bebelușii după ce aceștia ajung la sân
  • suplimente de stimulare a laptelui sau medicamente prescrise

Mamele care își induc lactația ar trebui să se consulte cu un furnizor de servicii medicale care are experiență în acest sens. Aceștia vă pot ajuta să veniți cu un plan adaptat corpului și bebelușului dumneavoastră, care vă va ajuta să maximizați succesul.

Alăptarea este o muncă grea și vine cu multe provocări. Pe măsură ce avansați, puneți în balanță potențialele succese cu propria bunăstare mentală și fizică.

Dacă a trecut o lună și ai făcut tot ce ai putut pentru a-ți readuce rezervele cu puțin succes, poate fi momentul să îți dai permisiunea de a înceta să mai încerci, mai ales dacă descoperi că eforturile tale te fac să fii copleșită sau stresată.

Rețineți că orice cantitate de lapte matern pe care o produceți pentru bebelușul dvs. are beneficii pentru sănătate, așa că considerați eforturile dvs. de reculegere un succes chiar dacă nu ați reușit să produceți o cantitate completă de lapte pentru bebelușul dvs. Fă ceea ce funcționează pentru tine și încearcă să nu te compari cu alte mame.

Conectarea cu un consultant în lactație sau cu un medic specializat în alăptare este vitală pe măsură ce lucrați la relactare. Acești profesioniști vă vor putea oferi sfaturi bazate pe propria sănătate și pe istoricul alăptării.

De asemenea, este important să păstrați legătura cu medicul pediatru. Vreți să vă asigurați că bebelușul dvs. continuă să crească în timp ce faceți tranziția de la formula de lapte praf.

Este atât de important să ai un sistem de sprijin emoțional în timp ce încerci să te reculegi pentru copilul tău. Puteți contacta o organizație de voluntariat pentru alăptare pentru sprijin și pentru a vă conecta, eventual, cu alte mame locale care au relactat. De asemenea, este posibil să puteți găsi mame online care au făcut acest lucru.

În aceste zile, există atât de multe oportunități de a vă conecta cu oameni care se află în aceeași barcă ca și dumneavoastră. Acestea vă pot încuraja și vă pot face să vă simțiți mai puțin singuri.

Relactația poate fi o experiență izolatoare și este ușor să te îndoiești de tine dacă nu vezi rezultate imediat. Aveți încredere în corpul dumneavoastră și în copilul dumneavoastră pe măsură ce treceți prin acest proces, fiți blândă cu dumneavoastră și amintiți-vă că alăptarea nu este totul sau nimic. Fiecare picătură contează.

Citește mai multe despre relactare și beneficiile alăptării în cartea Breastfeeding Made Simple: Seven Natural Laws for Nursing Mothers.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
man in black and white striped long sleeve shirt holding baby in white shirt on beach

Primii pantofi ai copilului

Next Article
baby's gray knit hat

De cât somn are nevoie bebelușul tău

Related Posts