Ce este spasmul hohotului de plâns
Este o manifestare frecventa aproximativ 4-5% din copii il vor face intre cinci luni si cinci ani (cea mai mare frecventa de aparitie se situeaza intre optsprezece luni si doi ani) care apare la copii “mai nervosi”, sub varsta de 5 ani. Acest sindrom nu are corespondent organic (nu s-a depistat o boala sau tulburare a vreunui organ care sa fie raspunzatoare de aceste crize) si din punct de vedere medical este benign. Odata cu maturizarea creierului si pe masura ce copilul intelege ce se intampla in jurul sau, ea dispare. Exista un factor declansator ( frica, durere, frustrare dupa o interdictie ) care provoaca plansul in hohote a copilului, oprirea respiratiei, cianoza in jurul gurii, ochilor sau chiar la nivelul fetei. Intervine apneea (oprirea respiratiei) si copilul isi pierde cunostinta.Aceasta reprezinta forma albastra a spasmului.
Exista si forma palida a spasmului caracterizata prin aparitia unei sincope cu ocazia unui eveniment dezagreabil: durere subita, frica, emotie intensa. Copilul tipa scurt, paleste si cade, iar trezirea survine rapid, iar copilul isi revine in cateva minute, in ambele cazuri.
Din punct de vedere medical, spasmul hohotului de plans nu prezinta nici un caracter de gravitate. El nu este decat consecinta benigna si fara sechele a unei emotii violente resimtite de copil.
Insa din punct de vedere psihologic, un astfel de spasm este foarte impresionant pentru cine nu este avertizat. Parintii, temandu-se de un nou spasm, isi supraprotejeaza copilul si nu mai indraznesc sa-i refuze nimic, iar copilul devine tiranic si se joaca cu anxietatea celor din jur, ca sa-si atinga scopurile.
Ce-i de facut?
- În timpul crizei, pastrati-va calmul, fara sa-i aratati spaima dumneavoastra.
- Întindeti pe jos, copilul isi recapata repede culoarea.
- Suflati peste fata copilului sau îl stropiti cu apa rece
- Este important sa nu acordati o importanta deosebita episodului pentru a nu determina repetarea acestuia
- Trebuie sa va convingeti manifestarile sunt date intr-adevar de „spasmul hohotului de plans” si nu de o boala organica; de aceea este bine sa efectuati investigatiile necesare : electroencefalograma (EEG) este o explorare neinvaziva si inofensiva ce inregistreaza activitatea bioelectrica a creierului: se vor aplica pe pielea capului niste electrozi conectati la un aparat, cu care se vor inregistra descarcarile electrice cerebrale.
Cand trebuie apelat serviciul de urgenta?
- Daca este un copil cu varsta mai mica de 6 luni
- Daca trec 5 minute pana sa-si revina
- Daca copilul nu are un comportament normal dupa trecerea spasmului
- Daca spasmul nu a survenit in urma unui traumatism, sperieturi, frustrari, ci din senin