Tort.ul cu morcovi si crema de branza sau Carrot Cake-ul este unul din cele mai bune si cele mai simple torturi pe care le-am gustat vreodata! Eu ador torturile facute in casa, torturile cu blat reusit si cu muuuulta crema! Bineinteles, exista torturi extrem de frumoase in cofetarii, colorate, cu figurine din martipan, cu flori, totul minunat, dar continutul lor ma lasa rece – toate sunt cu-n mousse teapan si aroma simpla. Nu sunt acestea ‘calitatile’ pe care doresc sa le intalnesc la un tort. Eu vreau sa simt arome care sa ma intrige, vreau texturi distincte si vreau sa nu mananc ‘prafuri’ (a se intelege creme, budinci, spume din praf).
Am descoperit tortul cu morcovi la Starbucks. Pana nu demult obisnuiam sa ma trezesc devreme devreme si sa ma duc cu un prieten sa bem cafeaua acolo, pe terasa, iar cu caffe latte-ul meu cel mai bine mergea Carrot Cake-ul. Nu era poate cel mai sanatos mic dejun, dar cu siguranta era cel mai dulce mod de a-mi incepe ziua.
Diminetile s-au racorit, la Starbucks nu am mai ajuns si m-am gandit ca e timpul sa iau o masura: Draga Carrot Cake, trebuie sa te fac! Zis si… Voilά!
Acum sunt foarte mandra de dulcele meu (asa cum sunt in majoritatea cazurilor, cand rezultatul ma super incanta) si sunt fericita ca am putut sa reproduc cu fidelitate acest clasic desert american atat de apreciat. Eu vi-l recomand cu mare drag si va indemn sa-l faceti acum, cand inca mai gasim morcovi romanesti, strambi si mustaciosi, pentru a va bucura de cele mai bune arome.
Tort cu morcovi si crema de branza
Ingrediente:
- 2 cani de zahar
- 1 1/2 cana ulei de masline
- 4 oua mari
- 2 cani de faina
- 2 lingurite praf de copt
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita praf de scortisoara
- 1/2 lingurita praf de cuisoare
- 3/4 lingurita nucsoara rasa
- 3 cani morcov ras fin
- 1 cana nuci tocate
Glazură cremă de brânză
- 2 cani zahar pudra
- 450 gr crema de branza
- 110 gr unt nesarat, moale
- 4 lingurite extract de vanilie
Mod de preparare
Preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius/treapta 3 si ungem cu ulei 3 tavi de blat cu diametrul de 22 cm.
Amestecam uleiul si zaharul cu mixerul. Adaugan ouale, unul cate unul, iar apoi cernem peste aceasta compoztitie ingredientele uscate: faina, praf de copt, bicarbonat de sodiu, sare, scortioara, praful de cuisoare si nucsoara proaspat rasa. Amestecam bine, dupa care adaugam morcovul ras pe razatoarea mica si nucile tocate nu foarte marunt. Impartim compozitia in mod egal in cele trei tavi si le introducem la cuptor pentru aprox. 45 de minute – se face proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata. Eu am folosit o singura tava pe care am introdus-o de trei ori la cuptor; cuptorul meu nu are sistem de ventilatie si evit sa pun mai multe tavi deodata. Blaturile coapte se lasa pe un gratarel pana la racirea completa.
Pentru glazura cu crema de branza, amestecam toate ingredientele (zaharul pudra cernut) si o introducem la frigider pentru cateva minute. Eu am folosit crema de branza Philadelphia si va sfatuiesc sa folositi si voi o branza de acest gen.
Punem crema de branza intre blaturi si, de asemenea, imbracam si tortul cu ea. Crema de branza este destul de tare, ferma si poti sa glazurezi usor prajitura (tortul meu fusese scos de ceva timp din frigider si de aceea crema de branza arata putin mai moale). Tortul se decoreaza la alegere cu fulgi de ciocolata alba, cu carlionti de cocos proaspat, cu marzipan colorat si modelat sub forma de mini morcovi, etc.