woman in white ceramic bathtub with sliced orange fruits

A 38-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 38-a săptămână de sarcină

Din saptamana 38 de sarcina, corpul femeii se pregateste pentru nastere. Femeia se apropie cu pasi repezi de marele final. Cele mai multe femei stiu daca nasterea se va face natural sau prin cezariana. O cezariana poate fi decisa si in ultimul minut pentru a evita posibilele complicatii in timpul nasterii normale. De asemenea poate fi planificata in avans. Principalele motive sunt diabet zaharat, uter slabit, fibrom uterin iar in cazul copilului, principalele motive de alegere a operatiei de cezariana pot fi un ritm lent de crestere, un copil foarte mare, sarcina pelviana, are cordonul ombilical in jurul gatului.

Tabloul simptomelor nu se schimba, femeile insarcinate pot experimenta aceleasi simptome ca pana acum, contractii Braxton Hicks, sani mariti, scurgeri de colostru, leucoree, mancarimi ale pielii, vergeturi, urinare frecventa, constipatie, flatulenta, presiune pelvina, dureri de cap, insomnii, dilatatie cervicala, tulburari de somn, probleme cu memoria, nervozitate.

In cazul in care se rupe membrana, apar contractii similare cu crampele menstruale, pe lenjerie se observa o cantitate mica de sange cu mucus, se va anunta medicul.

Femeia insarcinata va fi atenta la toate simptomele din aceasta perioada pentru a nu pune in pericol viata ei si a copilului.

Ce se întâmplă cu copilul în a 38-a săptămână de sarcină

In aceasta saptamana, fatul cantareste aproximativ 3000 g si masoara o lungime de 49 cm. Copilul mai are doua saptamani pana la data limita estimata, dar ar putea sa se nasca in oricare dintre zile pana atunci. Toate organele interne si sistemele de organe sunt complet dezvoltate pentru nastere. Stratul de grasime continua sa se adune sub piele, in curand aproape ca va disparea vernixul. Corpul mamei va fi preocupat cu producerea de anticorpi pentru copil.

Are loc circuitul intre inima si plamani, favorizand o buna circulatie sanguina si primirea oxigenului. Continua producerea de surfactant. Din momentul in care inspira aerul exterior inseamna ca alveolele pulmonare sunt functionale. Maduva osoasa produce celule rosii, lucru care era realizat anterior de ficat.

Melanina este un pigment care da culoarea ochilor, a pielii si a parului. La nastere este in cantitati foarte mici, din acest motiv nou nascutii au culoarea ochilor albastru sau gri inchis. Daca nou nascut are o culoare a ochilor inchisa, caprui, cel mai probabil nu se va mai schimba, inseamna ca are o cantitate de melanina mai mare.

Cel mai important lucru este ca bebelusul va fi in curand si mai aproape de mamica.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
pregnant woman standing on calm body of water

A 39-a săptămână de sarcină

Next Article
silhouette of woman standing on beach during sunset

A 37-a săptămână de sarcină

Related Posts