Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 39-a săptămână de sarcină
Corpul femeii se pregateste pentru nastere de-a lungul celor noua luni de sarcina atingand punctul maxim la final.
Aproape de sfarsitul ultimului trimestru, femeia a castigat cateva kilograme in plus, de asemenea si retentia de apa a crescut. Din acest moment se poate ingrasa si cu 500 g pe saptamana. Aceasta crestere semnificativa se va opri cu cateva zile inainte de a intra in travaliu. De fapt in aceste ultime saptamani, cresterea in greutate se datoreaza in principal greutatii copilului, placentei si lichidului amniotic.
Simptomele vor fi in continuare aceleasi contractii Braxton Hicks, sani voluminosi, scurgeri de colostru, leucoree, umflarea picioarelor si a gleznelor, constipatie, arsuri stomacale, presiune pelvina, dilatatie cervicala, oboseala, tulburari de somn, anxietate.
Semne posibile ale travaliului sunt dureri de spate trecatoare, crampe abdominale asemanatoare cu crampele menstruale, scaune frecvente si moi, contractii regulate ale uterului, eliminarea unui mucus vascos cu pete de sange, scurgerea lichidului amniotic prin ruperea membranei.
Travaliul incepe odata cu contractiile uterului. La sfarsitul celor noua luni de sarcina, uterul este cel mai mare si mai puternic muchi din corp. Contractiile vor permite cervixului sa se dilate. Acest lucru poate dura pentru o prima nastere pana la 7-8 ore si 4-5 ore daca este deja la a doua sarcina. Medicii vor verifica periodic starea de dilatare a colului uterin. Dupa dilatarea completa a colului uterin, copilul se va naste.
Ce se întâmplă cu copilul în a 39-a săptămână de sarcină
Copilul este complet pregatit pentru nastere, cantareste 3300 g si masoara o lungime de aproximativ 50 cm. Dezvoltarea lui in uter este finalizata, este incapabil sa se miste prea mult. Toate organele interne si externe sunt dezvoltate. Pielea opaca, de culoare roz sau maronie este catifelata, vernixul aproape lipseste.
Creierul este cel mai complex organ, reprezinta 10% din greutatea corpului copilului. Acest lucru explica de ce capul bebelusului este mai mare in raport cu restul corpului.
In timpul primilor ani de viata, creierul copilului va continua sa se dezvolte foarte mult. Dupa nastere, creierul va mai creste cu aproximativ un kilogram, timp in care el exploreaza si cunoaste lumea inconjuratoare.
Bebelusul continua sa isi exerseze abilitatile pentru nastere, loveste puternic, doarme destul de mult si uterul e din ce in ce mai neancapator.
In cazul in care copilul nu si-a schimbat pozitia cu capul in jos, atunci este vorba de o sarcina pelviana. Se recomanda nasterea prin operatia de cezariana. O nastere pelviana pe cale vaginala prezinta riscuri suplimentare.