Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 40-a săptămână de sarcină
Femeia se va bucura de ultimele zile de sarcina, dupa care va deveni mamica, o alta etapa din viata unei femei la fel de frumoasa si speciala. Simptomele sunt comune cu cele din ultimele saptamani si anume contractii Braxton Hicks, scurgeri de colostru, sani voluminosi, leucoree, constipatie, flatulenta, hemoroizi, anxietate, comportament de cuib, picioare umflate, crampe abdominale, dureri de spate, insomnii.
Bagajul pentru maternitate este pregatit, urmeaza asteptarea travaliului.
Travaliul incepe odata cu aparitia contractiilor care vor fi regulate. Contractiile vor semana cu durerile menstruale. Preseaza lichidul amniotic spre orificiul uterului, membranele se intind pana se rup si lichidul va iesi prin colul uterin. Membranele se pot rupe si inainte de inceperea travaliului. Cervixul se subtiaza si se dilata progresiv. Medicul va monitoriza pemanent stadiul de dilatare. Pe masura ce contractiile sunt mai puternice si dureaza mai mult, cervixul se dilata pana la 10 cm cand este pregatit pentru nastere.
Dupa nastere urmeaza taierea cordonului ombilical si placenta va fi eliminata. Perioada travaliului difera de la o femeie la alta.
Din ce in ce mai multe femei insarcinate apeleaza la anestezia epidurala, care atenueaza durerile provocate de contractiile uterului in timpul travaliului. Aceasta anestezie nu reprezinta nici un risc pentru fat, doza fiind mica. Oricum se vor face investigatii medicale inainte de aplicarea acestei proceduri.
In cazul in care nasterea naturala ar pune in pericol viata mamei sau a copilului se apeleaza la operatia de cezariana. In urma anesteziei totale sau locale, se va face o incizie orizontala, deasupra osului pubian. Operatia poate dura aproximativ 30 de minute.
Dupa noua luni de sarcina, in care femeia a avut parte de o experienta unica, urmeaza alt episod din viata, la fel de minunat si emotionant, in rolul de mama.
Ce se întâmplă cu copilul în a 40-a săptămână de sarcină
Cei mai multi dintre copii, 90 % se nasc intre saptamanile 38 si 42.
Greutatea aproximativa a fatului este de 3600 si va masura 51 cm. Data nasterii este doar estimativa, se intampla ca medicul impreuna cu mama sa considere ca nasterea este intarziata iar in realitate copilul sa se nasca la termen. Sistemul imunitar al fatului este pregatit pentru viata din afara uterului. Chiar daca miscarile sunt limitate, acestea se simt si unele pot fi dureroase pentru mama.
Inca din uterul mamei apar diferente de dezvoltare intre sexe astfel, daca este baiat va avea o greutate mai mare decat in cazul in care bebelusul este fetita.
Toate organele sunt functionale.
Oasele sunt intarite cu exceptia oaselor capului care se vor suda dupa nastere. Copii care se nasc vaginal vor avea capul usor conic, forma care va reveni la normal.
Fătul initiaza travaliul prin eliberarea unor cantitati de estrogen.
Contractiile puternice ale uterului vor genera nasterea. Aici se incheie doar un stadiu din dezvoltarea umana care este continua, acum se face trecerea de la făt la nou nascut.