Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 26-a săptămână de sarcină
Pe masura ce se apropie termenul limita, femeia e din ce in ce mai constienta de fiinta careia ii va da nastere, simtul matern e mai accentuat, la fel si intrebarile si ingrijorarile legate de nastere, ingrijirea copilului, silueta. Experimenteaza diferite stari sufletesti, toate absolut normale si caracteristice femeilor insarcinate.
Incepand cu al doilea si in al treilea trimestru de sarcina, femeia are nevoie in fiecare zi de mai multe calorii pentru a sustine cresterea copilului. Un regim alimentar sanatos va ajuta gravida sa se simta mai bine, ii va da energie si ii va tine greutatea sub control.
Modificarile hormonale vor cauza si o scadere a productiei lacrimale. Ochii sunt mai uscati pentru ca lacrimile nu sunt in masura sa ofere umiditatea necesara acestora. Femeile care poarta lentile de contact sau ochelari vor observa o inrautatire a vederii. Modificarile legate de vaz pe perioada sarcinii pot continua si dupa nastere pana la oprirea alaptarii.
Uterul este trecut de buric si va incepe impingerea pe coaste. Respiratia este mai dificila ca de obicei. Apar dureri neobisnuite, uterul preseaza diferiti nervi ai corpului. Dormitul cu o perna intre genunchi poate ajuta la atenuarea durerilor.
A fost o perioada cand femeile insarcinate erau incurajate sa evite efortul fizic. Intre timp atitudinea fata de sarcina s-a schimbat, expertii medicali recomanda acum activitatile fizice ca parte integranta a unei sarcini sanatoase. Se recomanda exercitiile usoare, in acord cu medicul specialist.
Alte simptome simtpme caracteristice perioadei sunt dureri de cap, insomnie, dureri de spate, leucoree.
Ce se întâmplă cu copilul în a 26-a săptămână de sarcină
Incepand cu aceasta saptamana, fatul experimenteaza inchiderea si deschiderea ochilor, se va obisnui cu aceasta abilitate pana va reusi sa clipeasca. Ochii pot detecta lumina. Pupilele raspund la lumina si ochii produc lacrimi. Luminile puternice sunt observate de fat si probabil va instiinta si mamica prin diferite miscari ale corpului.
Copilul inca este destul de mic si ridat, cantareste 760 g si masoara 36 cm in lungime, straturile de grasime continua sa se dezvolte sub piele, mentin temperatura corpului, o protejeaza si stocheaza energia dupa nastere.
Plămânii continua sa se dezvolte, inspira si expira lichid amniotic. Are propriul sau ritm de veghe si somn, sunt aproape identice cu cele ale unui copil nascut la termen.
Inghite mai mult lichid amniotic si astfel se pot declansa mai multe perioade de sughit ale copilului, lucru ce va fi simtit de mama. Aparatul olfactiv are toate componentele pe deplin formate si functionale.