woman in black tank top holding smartphone

A 19-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 19-a săptămână de sarcină

Femeia insarcinata se aflta la jumatatea sarcinii, bataile inimii sunt mai rapide datorita volumului crescut de sange. Sunt vizibile si cateva kilograme luate in plus. Viitoarea mamica se poate confrunta cu unele semne ale sarcinii mai neobisnuite, alunitele cresc in volum si isi modifica culoarea, la fel si pistruii, sfarcurile, palmele devin mai rosii, de asemenea va aparea si o linie inchisa la culoare, bruna – linea nigra, care tine de la buric si pana la osul pubian. Aceste lucuri se datoreaza unei cresteri a cantitatii de melanina. Dupa nastere toate vor reveni la normal iar linia bruna va disparea.

Cele mai multe femei intra intr-o faza placuta a sarcinii, se simt si arata mai bine.

Dintre simptomele pe care le mai pot experimenta sunt dureri de spate, arsuri stomacale, cresterea poftei de mancare, umflarea usoara a gleznelor si picioarelor, congestive nazala, vergeturi.

Apetitul sexual este ridicat dar variaza de la o femeie la alte. Medicii nu interzic sexul pe perioada sarcinii atat timp cat aceasta se desfasoara in conditii normale. Se recomanda o atentie sporita spre finalul sarcinii pentru ca poate provoca travaliul.

Ce se întâmplă cu copilul în a 19-a săptămână de sarcină

Fatul se dezvolta continuu, are o lungime de 17 cm si greutatea de 305 g. Copilul doarme pana la 20 de ore pe zi, iar cand e treaz nu sta neobservat. Se misca, este neastamparat, se joaca cu mainile si picioarele, face tumbe, se joaca cu cordonul ombilical. Dezavantajul pentru mama este ca se mai trezeste si noaptea. Pe viitor insa se va observa o adaptare a miscarilor la ciclurile zilnice, va putea face diferenta intre zi si noapte.

In saptamana 19, cele cinci simturi ale bebelusului, tactil, vaz, auz, miros si gust vor fi in curand complet dezvoltate. Vasele de sange inca mai sunt vizibile prin piele, face copilul sa arate rosu. Se observa parul de pe cap.

Corpul fatului va fi acoperit de un start subtire de culoare albicioasa cu rol de protectiv, numit vernix caseosa. Fara acest strat pielea copilului ar fi incretita si fara par. S-a observant ca prematurii, la nastere sunt acoperiti de un strat destul de gros in comparatitie cu cei nascuti la termen. Acest strat protejeaza pielea fatului de actiunea iritanta a lichidului amniotic si de unii agenti patogeni chiar si dupa nastere.

Organele interne continua sa creasca in dimensiune. Bratele si picioarele fatului sunt proportionale cu corpul.

Este uimitor cum ia nastere o fiinta, pornind de la un organism minuscul care este in acelasi timp propriul sau arhitect.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman in white long sleeve shirt

A 20-a săptămână de sarcină

Next Article
rqcp3 1apas

A 17-a săptămână de sarcină

Related Posts