Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 35-a săptămână de sarcină
In aceasta saptamana, uterul este la aproximativ 13 cm deasupra buricului, media kilogramelor in plus pana acum este de 12 – 15 kg. Colul uterin din aceasta saptamana de sarcina se poate scurta si inseamna ca se pregateste de sarcina.
Bebelusul va ocupa mai mult loc, ceea ce face ca urinarile sa fie mai frecvente, de asemenea viitoarea mamica se mai poate confrunta cu arsuri gastrice, indigestie, constipatie, dureri de spate, dureride cap, umflarea usoare a gleznelor si picioarelor, hemoroizi, contractii Braxton Hicks, anxietate.
Se vor face o serie de analize medicale insotite de un examen vaginal pentru a se observa dilatatia, dimensiunea colului uterin si pozitia fatului. O parte din analizele medicale vor fi facute pe culturi din urina si secretie vaginala pentru a detecta prezenta unui streptococ de grup B. Daca infectia este prezenta trebuie urmat neaparat tratament deoarece poate infecta fatul odata cu nasterea prin vagin. Desi este inofensiv la adulti, la nou nascuti poate provoca complicatii grave cum ar fi pneumonia, meningita sau infectia sangelui.
Ce se întâmplă cu copilul în a 35-a săptămână de sarcină
Bebelusul are mai putin spatiu in uter, teoretic va mai sta in cuibul sau inca patru saptamani, cantareste 2350 g si masoara 46 cm in lungime. Cu toate acestea, mama va simti foarte bine miscarile fatului, care vor fi aproximativ zece miscari la doua ore. In cazul in care mama nu simte miscarile bebelusului, se mai incearca o data, se va monitoriza activitatea la cateva ore; daca tot nu simte nimic, trebuie consultat imediat medicul.
Stratul de grasime continua sa se acumuleze sub piele.
Organele interne sunt dezvoltate. Rinichii sunt functionali, creierul se maturizeaza intr-un ritm alert. Ficatul isi incepe functia de procesare a substantelor nefolositoare. Plamanii continua sa produca surfactant. Oasele craniului sunt inca moi, ceea ce faciliteaza nasterea.
Inima este aproape de finalul stadiului de formare. Circulatia cardiaca inainte de nastere difera de circulatia cardiaca de dupa nastere. Nu va mai exista nici o comunicare directa intre inima dreapta si inima stanga, atriile fiind complet separate prin septul interatrial, iar ventriculii prin septul interventricular. Inima fatului bate rapid, intre 110 – 160 batai pe minut. Bataile inimii vor fi continuu monitorizate in timpul travaliului. In timpul contractiilor, ritmul cardiac poate incetini ceea ce este normal, dar nu este normal sa incetineasca prea mult sau pentru o perioada prea mare de timp. In acest caz se aplica interventia chirurgicala.
Daca se nasc in aceasta saptamana, sansele sunt foarte mari de supravietuire fara prea multe repercursiuni.