Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 36-a săptămână de sarcină
Din saptamana 36 de sarcina, viitoarea mamica se va confrunta cu stari de oboseala care devin mai accentuate. Crestera fatului ii solicita corpul din ce in ce mai mult.
Copilul se muta in pelvis, ceea ce face ca respiratia mamei sa fie mai usoara dar creste presiunea vaginala si ingreuneaza mersul pe jos. Uterul este cu mult trecut de ombilic, isi va face loc intre coaste. Stomacul are mai putin loc, fapt ce va determina ca mesele sa fie mai dese si reduse cantitativ. Pielea abdomenului poate fi uscata si senzatia de mancarime se extinde pe tot abdomenul.
Femeia insarcinata mai poate suferi de dureri de spate, constipatie, nervozitate anxietate, balonare, hemororizi, umflarea picioarelor si a gleznelor dar nu exagerata, atunci poate fi un semn de pre-eclampsie, incontinenta urinara, tulburari de vedere. Va experimenta mai multe contractii Braxton Hicks. Daca apar contractii similare insotite de crampe menstruale, sangerari vaginale, scurgeri de lichid amniotic, febra, dureri de cap, tulburari de vedere, trebuie consultat imediat medicul pentru ca ar putea incepe travaliul pentru nastere. De asemenea, va trebui sa faca diferenta intre scurgerile de lichid amniotic si incontinenta urinara ( eliminarea involuntara de urina ). Lichidul amniotic este inodor, incolor si are gustul dulce spre deosebire de urina care miroase a amoniac.
Ce se întâmplă cu copilul în a 36-a săptămână de sarcină
In aceasta perioada fatul va cantari aproximativ 2650 g si va avea 47 cm in lungime.
Preferintele alimentare ale femeii insarcinate par sa influenteze fatul si dupa nastere. In cazul in care se naste acum, sansele de supravietuire sunt excelente. Lanugo a disparut si stratul de vernix incepe si el sa dispara.
Copilul inca mai practica abilitatile necesare vietii de dupa nastere suptul, respiratia, deglutitia, clipeste, distinge nuantele de lumina prin peretii uterului, are auzul dezvoltat. Meconiul continua sa se formeze in intestin. Fatul va continua sa mai cresca putin in lungime si va lua mai mult in greutate.
Sistemul nervos al fatului este matur pentru nastere. Dezvoltarea plamanilor va fi mai rapida in urmatoarele saptamani. Unghiile au crescut si sunt la nivelul varfurilor degetelor. Cordonul ombilical este matur de aproximativ 50 cm.
Copilul se aseaza mai bine in pelvisul mameii, gata de nastere. Cei mai multi copii s-au mutat cu capul in jos, cu fesele intre coastele mamei. Va petrece cea mai mare parte a timpului dormind. Miscarile sunt puternice si coordonate.
Un copil nascut dupa saptamana 37 – 38 va fi considerat nacut la termen si poate avea loc oricand.
1 comment