Probabil nu exista mama care sa nu se fi confruntat la un moment dat cu un episod de diaree sau enterocolita in viata copilului ei.
Ce este enterocolita?
Enterocolita este o afectiune a tractului digestiv determinata de infectii diverse cu bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti. Se manifesta prin emisii de scaune numeroase, moi, apoase (se absorb in pampers), greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, stare generala alterata.
Alimentatia este esentiala in boala diareica.Regimul alimentar trebuie tinut atat pe perioada bolii, cat si dupa disparitia simptomelor, cu 2-3 zile.
- Trebuie impiedicata deshidratarea si corectarea imediata a pierderilor de lichide. Pentru bebelusii mai mici de 6 luni, necesarul de lichide ar fi intre 30- 90 ml/ h, intre 6 luni si 2 ani: 90 -125 ml/ h, la copiii peste 2 ani, necesarul de lichide ar fi de 125- 250 ml/ h. In caz ca micutul prezinta varsaturi, se recomanda administrarea de lichide in cantitate mica, dar mai des, cate o lingurita la 5 – 10 minute, saruri de rehidratare. ( prolyte, hidrasec, smecta)
- Aportul de lichide va fi asigurat de ceaiuri de afine, de ceai de menta, ceai de frunze de gutui neindulcite. (se pot indulci cu glucoza sau zahar care se va fierbe 10 minute, 5 grame la 100 ml apa), decoct de orez, supa de morcovi strecurata.
- Regim alimentar bazat pe orez, branza proaspata, supa, mere rase, carne fiarta
Pentru copii mai mici de 6 luni se recomanda: lapte fara lactoza, mucilagiu de orez, ceai de menta neindulcit.
Pentru copii mai mari de 6 luni:
- Pâine prajita
- Banane cu biscuiti simpli
- Mar copt
- Branza de vaci calcica ( la 1 l de lapte degresat cu 10 pastile de calciu lactic)
- Branza de vaci cu mar copt
- Branza de vaci cu banana
- Supa de morcovi cu orez si piept de pui ( fara pastarnac, cartofi, rosii – fermenteaza si determina scaune moi)
- Orez fiert cu morcov si piept de pui ( fara ulei)
Exemplu rețete:
Orez cu mere coapte de la 4 luni:
Se pune apa la fiert intr-un ibric. Cand fierbe se pune orezul (cam o mana) si se fierbe bine, pana ‘infloreste’. Se aleg doua mere mari, se spala, se sterg de apa si se pun intr-o tavita la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt se alege miezul, se paseaza cu furculita si se amesteca cu orezul fiert si scurs de apa.
Mucilagiu de orez:
La 1,5l de apa se pune 1 cana de orez. Cand apa incepe sa fiarba se lasa focul mic si se continua fierberea 45-60 de minute, cu capac. Se trece orezul prin sita fina si se pune din nou la fiert, sa dea cateva clocote. Se poate pastra la rece maxim 24 de ore.
Supa sau piure de morcovi
500 grame de morcovi taiati feliute sau dati prin razatoare se fierb intr-un litru de apa circa 1 ora si 1/2, sau pana sunt foarte bine inmuiati. Se paseaza foarte bine si se pastreaza la frigider maximum 24 de .
In mod urgent trebuie consultat medicul, daca:
- Copilul are febra mare
- Scaune cu sange sau apoase, in numar mare de 7- 10 ori / zi
- Semne de deshidratare: gura uscata, saliva vascoasa, planset fara lacrimi, urina inchisa la culoare.