woman in black long sleeve shirt holding white smartphone

Bolile copilăriei

Este o boala infectioasa, provocata de virusul varicelo-zosterian, care afecteaza in primul rand copiii  intre doi si zece ani. Transmiterea se realizeaza de la persoana la persoana, prin contact direct, sau prin picaturi de secretie nazofaringiana raspandite aerogen, prin stranut, de exemplu.

Incubatia variaza de la 10 la 28 de zile (in general, 14)

Perioada preeruptiva la copilul mare si adult dureaza 2-3 zile cu simptome mai vizibile: dureri de cap, febra moderata si dureri musculare.
Se manifesta prin eruptia ce apare dintr-o data, pe tot corpul, prin puseuri, dupa ce copilul a avut febra. Petele (usor reliefate) evolueaza spre bubite fara lichid (papule) si basicute cu continut lichid limpede (vezicule),In timp lichidul devine mat,dupa care se usuca, devenind cruste. Apar peste tot: pe pielea capului, in regiunea genito-urinara si chiar pe mucoase, in gura si pe conjunctival.

Pe langa febra si starea proasta, principalul necaz poate fi cauzat de mancarimile suparatoare, scarpinat si suprainfectarea leziunilor, cu urmari vizibile permanente.

Trebuie lasate sa se vindece de la sine pana cand cade crusta, pentru a nu lasa cicatrici. Copilul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia primelor vezicule si pana la 5-6 zile dupa caderea crustelor. Dupa ce trece boala, virusul ramane in organism si se poate reactiva la un moment dat, pe parcursul vietii, provocand boala cunoscuta drept zona zoster.

Nu se permite baia pina la uscarea crustelor, deoarece prin ruperea precoce a veziculelor se deschid porti de intrare pentru bacterii. Pentru mancarime se foloseste talc mentolat sau lotiuni cu alcool mentolat

Este indicat sa se explice copilului ca nu e bine sa se scarpine si sa-si rupa bubitele, deoarece acestea se pot infecta foarte usor.

Rubeola (pojarel)

Este declansata de togavirus care  poate aparea la orice varsta, de aceea trebuie protejate gravidele!  Rubeola are o incubatie de 11-21 zile si este  o boala virala greu de recunoscut, fiindca are putine simptome ce dureaza in jur de o saptamana.

Se manifesta prin aparitia unei eruptii pe tot corpul (pete roz pal -rosii de dimensiuni mici, cat un bob de orez). Apare mai intai in jurul gurii si al gatului, pe trunchi si la radacina membrelor, apoi pe fese. Febra depaseste rareori 38,5°C. Caracteristice sunt umflarea ganglionilor limfatici din regiunea gatului si a cefei si durerile articulare.

Se recomanda pentru scaderea febrei administrarea de paracetamol si multe lichide. Complicatii:encefalita

Rujeolă (pojar)

Este una dintre bolile copilariei  care pot fi prevenite astazi, cu ajutorul vaccinurilor. Se foloseste deja de mult timp vaccinul ROR (rubeola – oreion – rujeola), dar unii parinti prefera ca cei mici sa faca aceste boli, pentru a castiga imunitate pe viata. Incubatia dureaza in jur de 11 zile.

Este o boala virala foarte contagioasa, care poate aparea la sfarsitul iernii si inceputul primaverii poate aparea la orice varsta, dar in special la copiii intre 1 si 3 ani. O particu­laritate a acestei boli este aceea ca organismul copilului poate pastra virusul viu (paraximovirus) timp de mai multi ani.
Pojarul debuteaza cu febra mare (39-40°C), ii curg ochii si nasul, tuseste, este ragusit, are gatul rosu si este apatic.  Apar apoi pete rosietice mici, cu o mica umflatura -mai intai pe fata, in spatele urechilor, apoi pe trunchi si membre. Un semn caracteristic este aparitia unor bubite albe pe interiorul obrajilor este formata din pete rosiatice mici care apar intai pe fata, apoi pe trunchi si membre.

Copilul trebuie sa stea in pat si sa bea multe lichide, mai ales atunci cand are febra. In afara de medicamentele pentru scaderea febrei sau pentru calmarea tusei, nu exista medicament contra rujeolei. In schimb, prevenirea prin intermediul vaccinarii este un bun remediu.
Complicatii: otite, laringite, bronho-pneumonii, encefalite.

Este o boala infectioasa contagioasa, ce apare de obicei la copii, fiind provocata virusul orlian. Cei mai multi copii fac boala intre trei si sapte ani, mai ales daca stau zilnic printre alti copii (la cresa, la gradinita), dar oreionul poate sa apara si mai tarziu, dupa 20 de ani sau chiar dupa 30. Parotidita epidemica se transmite prin saliva. De aceea, se raspandeste repede printre copii. Ajunge ca cel bolnav sa tuseasca sau sa stranute pentru a-i infecta pe cei din jur. Virusul se poate transmite de la un copil la altul si daca cei doi folosesc aceleasi tacamuri sau pahare. Oreionul este la fel de contagios ca si gripa. Perioada de incubatie dureaza intre 18 si 21 de zile, dar exista si cazuri extreme cand poate dura 9 sau 35 de zile.

Debuteaza cu febra usoara si stare generala proasta (dureri de cap si de gat, oboseala, slabiciune), apoi afecteaza glandele parotide (de unde si numele de parotidita), glande salivare situate intre ureche si maxilar. Glandele parotide devin umflate si dureroase, in special la incercarea de a mesteca sau inghiti alimente. Multi considera ca obrajii umflati reprezinta un semn clar de oreion, cand de fapt, exista multe boli care au acest simptom. De aceea, copilul trebuie dus la un medic care va stabili exact ce a provocat umflatura.
Fiind cauzat de un virus, oreionul nu se poate trata. Medicul nu poate face decat sa puna un diagnostic, apoi boala trebuie lasata sa evolueze si sa dispara. Nu se folosesc antibiotice, caci acestea nu pot lupta impotriva virusurilor si nici aspirina, care poate declansa sindromul Reye. Copilul  se va simta mai bine dandu-i antiinflamatoare, aplicandu-i comprese pe locul umflat si oferindu-i alimente lichide sau moi, usor de mestecat si inghitit. Sucurile sau alimentele acre care irita glandele salivare se evita.

Complicatii (riscul de a face complicatii apare la adolescenti si adulti):

  • Orhita este o inflamatie a testicolelor. Daca baietelul tau are testicolele umflate si dureroase, trebuie vazutde medic. Boala este dureroasa, dar foarte rar duce la infertilitate.
  • Pancreatita este o boala a pancreasului. Ai grija la durerile abdominale, greturi si varsaturi.
  • Oforita, o inflamatie a ovarelor nu pare sa ameninte fertilitarea, dar este dureroasa. Crampele abdominale sunt primul semn.
  • Pierderea auzului se intampla rar, dar este una din complicatii. Ai grija la durerile de urechi si pierderile de echilibru.
  • La femeile insarcinate,  oreionul provoaca avort.

Eritemul infecțios acut (boala a cincea) 

Este provocata de parvovirusul B19 (virus care se transmite pe cale digestiva), dupa o incubatie de 4 pana la 14 zile. Boala se manifesta, in general, iarna sau primavara, la 4 sau 5 ani, sub forma de epidemii succesive. Ea survine in medie intre 8 si 15 ani. Contagiunea se face pe cale digestiva (saliva, materii fecale, maini murdare etc.)

Se manifesta prin eruptie cutanata ce apare sub forma de pete rosiatice pe obraji (arata ca si cum ar fi fost palmuit), apoi se intinde pe trunchi si member, luand un aspect, de asemenea, caracteristic in forma de retea sau de harta geografica. Uneori simptomele sunt foarte usoare si pot trece neobservate sau sunt confundate cu o raceala usoara.
Copilul este contagios atunci cand apar primele simptome asemanatoare cu cele ale racelii. Cand apare eruptia deja nu se mai transmite boala.

Nici un tratament specific nu este necesar; uneori sunt perscrise medicamente antiinflamatoare

Roseola infantilăexantem subit, a șasea boala

Este o boala virala a primei copilarii, cel mai adesea afectandu-i pe copiii intre 6 luni si 2 ani primavara si toamna. Cei doi virusi comuni si inruditi care pot provoca roseola sunt: virusul herpesului uman (HHV) de tip 6 si cel de tipul 7. Perioada de incubatie este de 5 pana la 15 zile.

Exantemul subit se manifesta printr-o febra brusca ajungand repede la 39-40 grade C ce poate dura 3-5 zile; ea poate fi complicata cu o criza convulsiva febrila, in general benigna.
Eruptia survine in cea de a treia sau cea de a patra zi; ea este precedata sau este insotita de scaderea febrei. Se manifesta prin mici pete superficiale, roz deschis, predominand pe trunchi, afectand, de asemenea, membrele si neafectand fata. Eruptia dureaza doar 12 pana la 24 ore.

Cateodata, boala poate lua si forma unei febre izolate, fara eruptie, cu o inrosire cutanata discreta pe trunchi, de scurta durata si fara febra. Exantemul subit nu necesita nici un tratament care sa fie deosebit de cel destinat combaterii febrei.

In acest timp, copilul poate parea agitat sau iritabil, ii poate scadea pofta de mancare si poate avea ganglionii limfatici de la gat mariti.

Complicatii: meningeale (somnolenta neobisnuita, dureri de cap severe sau intepenirea cefei) convulsii, pneumonie, encefalita sau inflamarea creierului,

Scarlatina este o boala infecto-contagioasa intalnita frecvent in randul copiilor. Se transmite pe cale aeriana, de la bolnavii de scarlatina sau purtatorii de streptococ beta-hemolitic de tip A, la copiii sanatosi. Aceasta boala este intalnita, mai des la copiii sub 10 ani.  Boala se transmite de obicei prin contactul dintre bolnav sau purtator si individul receptiv. In timpul vorbirii, rasului, stranutului sau tusei, picaturile de secretii din nas sau gat si saliva infecteaza aerul din jurul bolnavului, dar si obiectele, alimentele, lenjeria. De cele mai multe ori, insa, boala se ia direct; un copil bolnav sau un purtator sanatos poate declansa o epidemie ce poate cuprinde un grup de copii.

Perioada de incubație a scarlatinei dureaza 2-7 zile si este fara simptome

La debut apare cefalee frontala (durere de cap), durere de gat, angina scarlatinoasa (inflamarea amigdalelor), febra care poate ajunge pana la 40 de grade Celsius, stari de voma, varsaturi ?i dureri abdominale. Daca copiii acuza simptomele enumerate mai sus, ba mai mult prezinta dificultati la inghitire si este agitat s-ar putea sa fie suspect de scarlatina.

Eruptia scarlatinei apare in mod obisnuit la 24-36 de ore de la inceputul bolii, mai intai in zonele cu piele mai subtire (plicile cotului, regiunea inghinala, partile laterale ale gatului si trunchiului, axile). Ea ramane mai accentuata in zonele unde a aparut mai intai.

Este reprezentata de papile mici si rosii ce apar intai la nivelul gatului, si mai apoi pe tot corpul. Obrajii se inrosesc in timp ce barbia, buzele si zona din jurul nasului au o culoare palida. Pe limba se formeaza o crusta de culoare alba. Amigdalele sunt inflamate iar la nivelul limbii vor aparea o serie de pete rosii. Pe tot parcursul eruptiei temperatura micutului nu va cobori sub 39 de grade Celsius.

Dupa trecerea perioadei de eruptie (care dureaza in general intre 1 – 5 zile), copilasul se va umple de scoame (bucati de piele care se exfoliaza) intai pe fata si trunchi, apoi pe restul corpului.

In aceasta etapa, scarlatina poate recidiva, asa ca ar fi bine ca toti membrii familiei  sa faca un test pentru a vedea daca riscati sa dezvoltati aceeasi boala. De asemenea ar fi indicat ca si restul familiei care a fost în contact cu micutul bolnav de scarlatina sa-si  administreze Penicilina V, preventiv.

Complicațiile:

• sinuzita
• adenita
• septicemia
• miocardita
• hepatita
• meningita
• reumatismul articular acut
• glomerulonefrita

Daca micutul  are scarlatina este indicata internarea timp de 7-10 zile.

Dupa aceasta perioada, chiar daca va fi externat, se impune izolarea copilului pentru inca o saptamana sau doua in functie de evolutia bolii, timp in care va fi monitorizat de medicul pediatru.Copiii vor fi declarati vindecati in situatia in care dupa 21 de zile de la inceputul bolii starea generala este buna, examenul de urina este normal si nu mai exista nicio urma de streptococ.

Datorita simptomelor, durerilor in gat, a amigdalelor umflate, febrei mari si starii generale precare, regimul copilului va fi unul zaharat-lactat, insa pe masura ce ii revine pofta de mancare si starea lui se va imbunatati, regimul poate contine carne, paste si derivate lactate.
Cand febra va disparea si urina va fi normala, copilul va putea reveni la regimul alimentar anterior debutului bolii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
baby in bassinet

Enterocolită la copilul mic

Next Article
chocolate cake

Dumicat

Related Posts