În perioada 1-3 ani, alimentația copilului se imbogateste si se diversifica, pentru a i se asigura cantitatea necesara de factori nutritivi.
Ca parinte, il poti ajuta sa dezvolte de mic obiceiuri alimentare sanatoase. Tu doar decizi ce sa manance, insa lasa-l pe el sa hotarasca cum si cat sa manance, astfel nu- i vei starni reactii de opozitie fata de mancare, iar copilul tau nu se va numara printre cei mofturosi.
Tips & Tricks pentru alimentație
- Cand cel mic mananca prima data un aliment e posibil sa sa-l respinga sau sa se strambe. Bebelusii sunt conservatori in ceea ce priveste noile gusturi alimentare, dar incercarile repetate il pot ajuta sa se obisnuiasca cu noul aliment.
- Copilul nu trebuie fortat sa manance, mai ales sa manance tot din farfurie
- Copilul invata cel mai bine prin imitatie, observandu-te, asa ca ai grija sa nu te strambi sau sa respingi un aliment in fata lui, pentru ca ar putea reactiona la fel. Fii exemplu pentru el si mananca zilnic fructe, legume, lactate.
- Obisnuiti-va sa mancati in familie macar o masa pe zi, impreuna cu copilul
- Portiile copilului sa fie mici, numai daca nu se satura, sa-i dai o masa suplimentara
- Nu-i oferiti mancare intre mese, cu atat mai putin dulciuri, care taie pofta de mancare. Gustarile sa fie formate din biscuitei, cereale, fructe.
- Mesele sa fie cat mai diversificate, dar sa includa cel putin un aliment preferat al copilului
- Se vor respecta orele de masa pentru formarea reflexelor digestive
- Nu este indicat consumul de apa in timpul mesei, caci va dilua sucul gastric
- Se va evita oferirea de distractii in timpul mesei
- Daca va refuza o mancare, nu oferiti alte alternative imediat, ci asteptati pana la masa urmatoare
- Din meniul zilnic sa nu lipseasca laptele, carnea, legumele, fructele si fainoasele. Repartizarea corecta a hranei la aceasta varsta se va face in 3 mese principale si 1-2 gustari.
Exemplu meniu 1-3 ani
(pana spre 3 ani mai sunt copii care obisnuiesc sa-si bea lapticul dimineata sau/ si seara) :
Mic dejun:
- 250 ml lapte simplu sau cu cacao / paine 1-2 felii cu sunca, unt cu gem sau miere
- Biscuiti, ou cu paine si 150 ml lapte
- Lapte batut cu biscuiti sau tartine cu unt
- Gris cu lapte
- Ceai cu tartine cu pasta de ou, cu pate de casa
- Cereale in lapte
Gustare ( ora 10-11)
- Paine cu pasta de branza
- Paine cu unt
- Fructe coapte
- Mere rase cu biscuti
- Iaurt
- Paine cu branza si rosii
- Paine cu pate, sunca sau cascaval
- Suc de fructe, de legume
Prânz
- Felul I
– supa de vita, de pasare, de legume, cu galuste sau fainoase ( taitei, fidea)
– supe creme, ciorba de peste, borsuri, supa de rosii cu orez, ciorba de perisoare
- Felul II
– friptura de pasare, de vita cu garnitura de orez, legume, cartofi
– chiftelute marinate
– rasol de pasare
– tocanite dietetice cu mamaliga
– pilaf cu carne
– piureuri de legume
– macaroane cu carne sau branza
– salate de vinete, rosii, ardei
- desert : compot de fructe, chec de casa, prajituri de aluat fraged, clatite, salata de fructe, tarte de fructe de sezon
Gustarea de dupa masa : ca cea de dimineata
Cină:
- cartofi frantuzesti
- lapte cu tartine cu unt
- mamaliga cu branza si smantana
- papanasi fierti
- budinca de gris
- orez cu lapte
- piureruri de legume cu peste
- coltunasi cu branza
- clatite cu branza
- sufleu de legume