Dintii copilului incep sa se formeze foarte devreme, in timpul sarcinii si cresc constant inca de la nastere, desi dureaza cateva luni pana la aparitia lor. Desi momentul ii emotioneaza pe parinti, bebelusului ii provoaca unele neplaceri…
Constitutia dentara este influentata de ereditate. Dintii au un rol important in masticatie si vorbire, iar dezvoltarea lor sanatoasa asigura dezvoltarea corecta a maxilarelor si dintilor definitive.
Au fost consemnate cazuri de nastere a unor sugari care aveau deja configurati primii dintisori, dar si cazuri de intarzierea aparitiei lor. Lipsa de vitamina D influenteaza ordinea de aparitie a dintilor si nu varsta la care ei apar, aceasta datorandu-se factorilor ereditari.
Când apar dințișorii?
In mod normal eruptia primilor dinti are loc la sase luni si se termina in jurul varstei de doi ani si jumatate pentru dintii temporari, la fiecare sase luni aparand un nou grup dentar:
- Incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori in intervalul 6–12 luni
- Primii molari temporari intre 12–18 luni
- Caninii intre 18 – 24 luni
- Ultimii molari temporari 24-30 luni
Simptomele
Simptomele care anunta aparitia dintilor sunt diferite de la copil la copil, in functie de de caracteristicile de reactie a organismului si de rezistenta acestuia, precum si de dintele care apare de fiecare data.
- Copilul baga mana sau alte obiecte in gura, simte nevoia de a musca, pentru a-si calma durerea si a ajuta dintisorul sa iasa
- Prezinta neliniste si iritabilitate
- Gingiile sunt iritate, umflate si apare o salivatie abundenta datorata senzatiei de disconfort, de durere.
- In perioada eruptiei dentare scade pofta de mancare si apar schimbari in programul de alimentatie
- Copilul poate avea somnul agitat, sa se trezeasca peste noapte plangand sau sa refuze sa se culce
- Manifestari subfebrile si febrile, tulburari digestive ( scaune moi ). Totusi daca sugarul prezinta varsaturi, spasme, diaree sau febra mare, nu asociati semnele cu eruptia dintilor, ci apelati la sfatul medicului.
- Eritem fesier.
Exista mai multe modalitati care pot usura suferinta micutului:
1.Masati gingiile
Cu degetul curat sau folosind un tampon umed de bumbac presati usor gingiile.
2. Cumparati un inel pentru dentitie
Daca prefera biberonul, oferiti-l plin cu apa. Contactul indelungat cu zaharul din sucuri sau lapte poate dauna dintisorilor nou aparuti.
3. Un tampon de bumbac sau un inel rece pentru dentitie
Pot avea un efect calmant.Rece, dar nu inghetat. Gheata poate provoca dureri si ii poate face mai mult rau decat bine. Puteti opta si pentru varianta masarii gingiilor cu medicamente sau geluri speciale, pentru a diminua inflamatia si durerea, insa acestea isi pierd efectul in scurt timp datorita spalarii lor prin salivatia abundenta a sugarului.
4. Pastrati-l uscat
Salivarea excesiva face parte din procesul de aparitie al dintilor. Pentru a preveni iritatiile pielii, stergeti barbia.
Îngrijirea
Chiar daca dintii de lapte vor fi eliminati si inlocuiti cu cei permanenti, parintii nu trebuie sa neglijeze ingrijirea acestora. Dincolo de aparitia unor carii inestetica care vor fi eliminate o data cu dintele, dantura copilului nu trebuie sa acumuleze bacterii, deoarece acestea vor afecta apoi si dintii aparuti la al doilea stadiu de dezvoltare. De aceea, igiena se face inca de la varste fragede, sub atenta supraveghere a parintilor ( curatarea guritei cu o bucata de bumbac sau tifon, perierea dintisorilor imediat ce apar cu o periuta moale)
Nu este indicat sa lasati copilul sa doarma cu biberonul, resturile de lapte sau suc ramase peste noapte duc la aparitia cariilor. De asemenea, nu folositi niciodata suzete inmuiate in miere sau zahar si nu indulciti mancarea, mai ales lichidele pe care le dati sugarului.
Alimentatia are un rol deosebit in dezvoltarea dintilor sanatosi, de aceea, se recomanda cat mai multe proteine, vitamine si minerale. Doua ingrediente sunt absolut necesare pentru a asigura dezvoltarea dintilor si oaselor de buna calitate: calciu si vitamina D. Fluorul intareste dintii, insa admistrarea sub varsta de 2 ani se face numai cu recomandarea medicului.