cupcake on white plate beside spoon

Tartă cu cafea

De fiecare data cand imi fac prieteni, obisnuiesc sa-i intreb de pasiunile lor. Imi plac mult oamenii care au o poveste frumoasa sau o nebunie a lor care curand iti devine draga si tie. Bineinteles, urmatoarea intrebare este legata de deserturile preferate, mai mult pentru inspiratie. Si din  parere in parere, din recomandare in recomandare am ajuns de aceasta data la aroma de cafea. Un prieten mi-a soptit ca adora cafeaua in dulciuri si cum nu cunosc foarte multe prajiturele cu aceasta aroma, am luat aceasta idee ca pe o adevarata provocare. Sugestii au venit si pe pagina de Facebook a blogului si intr-un final m-am hotarat sa fac o tarta suuuper eleganta si extrem de gustoasa.

Pierre Herme, acest guru al patiseriei, este si va fi intotdeauna o sursa de inspiratie. Cand am rasfoit cartea lui ‘Pastries’ pentru prima data, am zis ca am gresit alegerea. O adevarata opera de arta care parea parca destinata profesionistilor, dar mi-am dat seama curand ca ma insel. Si acesta tarta cu cafea este o adaptare a unei retete a la Pierre si v-o recomand cu atata draaaag. Ganacheul acestei tarte este super dulce, fin, aromat, minunat si impreuna cu blatul de tarta si mousse-ul de cafea (pe care recunosc ca l-as fi preferat cu frisca indulcita) fac un desert deosebit. Eu va zic sa nu ezitati s-o incercati.

 Tartă cu cafea

Ingrediente:

– spumă de cafea –

  • 3 foi de gelatina
  • 500 ml frisca lichida (puteti folosi indulcita)
  • 35 gr (2 1/2 linguri) cafea macinata
  • 15 gr (o lingura) zahar

– Pate sucree sau blatul dulce –

  • 150 gr unt nesarat, la temperatura camerei, cubulete
  • 90 gr zahar pudra
  • 30 gr migdale macinate
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 1 ou
  • 250 gr faina
  • 1/2 lingurita sare

– Ganache de cafea –

  • 195 gr ciocolata alba
  • 140 ml frisca lichida
  • 15 gr (o lingura) cafea macinata

– Sirop de cafea –

  • 100 ml cafea tare (din 150 ml apa cu 50 gr cafea macinata)
  • 60 gr (4 linguri) apa
  • 60 gr (4 linguri) zahar
  • piscoturi tip Savoiardi

Mod de preparare

Cel mai bine ar fi sa facem spuma de cafea si blatul cu o seara inainte ca sa nu ne obosim cu toate deodata. Altfel ni se va parea ca nu mai terminam odata cu tarta, desi nu este nimic complicat.

Vom face mai intai blatul pentru tarte. Este acelasi pate sucree folosit la un alt dulce de pe acest blog – Mini tarte cu crema de lamaie – si, de aceea, am sa dau doar un copy-paste aici pentru a va usura voua munca:

Batem bine untul in bolul unui mixer la care am atasat accesoriul paleta, pana ce acesta capata o consistenta cremoasa. Adaugam zaharul, migdalele si semintele de vanilie (pastaia se taie longitudinal si cu ajutorul cutitului, partea neascutita, tragem semintele din teaca). Adaugam oul si incorporam bine, dupa care cernem peste faina si sarea. Amestecam, dar nu trebuie sa lucram aluatul prea mult. Mai bine sa se vada bucatele de unt prin el decat sa fie prea lucrat. Invelim aluatul in folie alimentara si-l bagam la frigider pentru cel putin o ora si jumatate sau chiar peste noapte.

Il scoatem din frigider si-l intindem intre doua foi de pergament – ii dam dimensiunea dorita. 300 gr sunt suficiente pentru o tarta cu diametrul de 20 cm., restul de aluat putand fi pastrat pentru alte ocazii – eu am preferat sa fac 6 mini tarte de 7,5 cm diametru. Punem foaia de aluat in forma de tarta sau de mini tarte si introducem la frigider pentru 20 de minute. Acoperim tarta cu folie de pergament si adaugam niste boabe de fasole, orez sau bilute speciale pentru a impiedica aluatul sa se umfle.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute.  Inlaturam apoi foaia de pergament si introducem iar la cuptor pentru 5-10 minute, pana cand aluatul se va auri. Lasam tarta sa se raceasca in tava/inelul in care s-a facut.

Facem acum crema pentru spuma de cafea. Punem foile de gelatina intr-un bol cu apa rece pentru 20 de minute. Intr-o craticioara, fierbem frisca lichida pana vedem aburi. Adaugam imediat cafea macinata, amestecam repede ca sa prinda aroma si culoare, si apoi strecuram printr-o strecuratoare fina. Adaugam zaharul. Stoarcem gelatina de apa in exces si o adaugam in frisca lichida, si batem imediat cu telul pana cand se raceste crema. Acoperim cu o folie de plastic si introducem peste noapte la frigider.

Pentru ganache-ul de cafea – tocam ciocolata si o punem intr-un bol larg. Fierbem frisca lichida pana vedem aburi si adaugam cafeaua macinata in ea. Amestecam repede si o trecem printr-o strecuratoare fina. Avem grija sa nu racim frisca. Punem 1/3 din frisca peste ciocolata alba si amestecam rapid dinspre centru spre exterior. Punem treptat si restul de frisca si amestecam pana obtinem o crema fina, iar daca este nevoie ajutati-va la final de un blender.

Facem cafeaua si apoi o trecem rapid prin strecuratoare.

Fierbem apa si zaharul pentru sirop pana da intr-un clocot. Adaugam cafeaua si lasam siropul sa se raceasca.

Si am ajuns la final. Umplem tartele cu ganache pe jumatate. Luam sirop cu pensula si o trecem peste piscoturi, lasandu-le sa absoarba bine lichidul, dupa care le asezam in tarta, peste ganache. Umplem tarta cu restul de ganache pana la buza si apoi introducem la frigider pentru o ora ca sa se intareasca putin.

Intr-un bol rece, batem crema de cafea pana obtinem o spuma tare. Punem spuma intr-un sprit si ornam tarta cu mingiute peste care punem boabe de cafea imbracate in ciocolata. Este minunata!!!!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
y6bymyp3vd4

Pavlova cu căpșuni

Next Article
Picture3

CupCakes Tiramisu

Related Posts
Saint Honore 55 2 200x200 1
Citește mai departe

Gateau Saint-Honoré

Cuprins articol Hide Saint-HonoréFoietaj inversatChouxCrema ChiboustSiropMod de preparareFoietajul inversatChouxCrema ChiboustSirop Saint-Honoré este unul din acele deserturi frantuzesti din…