Woman Holding Her Baby Bump

Trimestrele de sarcină şi investigaţiile necesare pentru primul trimestru de sarcină

În general, când vorbim despre sarcină, discutăm de prima lună, a doua lună, a noua lună. Obstetricienii folosesc însă săptămânile când se referă la sarcini. O sarcină normală durează aproximativ 40 de săptămâni, iar în evoluţia ei vorbim de trimestre, fiecare cu importanţa lui în evoluţia sarcinii şi dezvoltarea fătului.

Astfel trimestrele de sarcină sunt calculate după cum urmează:

  • Primul trimestru este până în a 10-a săptămână de la conceperea copilului
  • Al doilea trimestru este din săptămâna 11 până în săptămâna 24
  • Al treilea trimestru este din săptămâna 25 până în săptămâna 38 sau 40

Primul trimestru de sarcină este extrem de important pentru că este decisiv pentru evoluţia sarcinii. În timpul acestuia este risc crescut de avort spontan sau de oprire a fătului din evoluţie. De asemenea, în primul trimestru de sarcină se pot depista cu ajutorul investigaţiilor sarcinile cu risc. Medicaţia gravidei în primul trimestru de sarcină se face numai la recomandarea medicului, orice medicament luat după ureche reprezentând pericol pentru copil. În cazul contracţiilor involuntare, care apar la unele sarcini cu risc, este neapărat nevoie să se consulte medicul obstetrician care va monitoriza mama pe tot parcursul sarcinii.

În acest trimestru se fac analize de sange, secreţii vaginale, urină pentru a se depista la timp posibilele probleme sau boli care ar putea afecta evoluţia fătului. Testele au rolul de a depista posibilele infecţii de tip HIV, sifilis sau candidozele. De asemenea, se fac testele pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. În cazul în care părinţii nu au făcut analizele privind RH, acum se fac testele de depistare a Rhului.

Un alt test extrem de important şi care trebuie realizat în timpul primului trimestru de sarcină, între săptămânile 9 -12 adică este testul DRY care ajută la diagnosticarea precoce a sindromului Down, fibrozei chistice, hipoacuziei.

Tot în acest trimestru este recomandat să se efectueze o ecografie transvaginală pentru a se depista la timp o sarcină ectopică.

Este recomandabil ca, şi în cazul sarcinilor normale, să se efectueze controlul medical o dată pe lună. În cazul sarcinilor cu risc, medicul este cel care va stabili frecvenţa controalelor în acest trimestru.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
group of people wearing white and orange backpacks walking on gray concrete pavement during daytime

Sa ne ajutam copiii la scoala si in viata!

Next Article
Photo of Pregnant Woman

Modificarile organismului femeii in timpul sarcinii

Related Posts