Tocmai a trecut 9 martie, singura zi din an in care ne ingramadim sa mancam fie Sfinti Moldovenesti, fie Mucenici Muntenesti. Unii ii perefera pe primii, altii pe ceilalti… eu insa ii prefer pe amandoi. Imi plac la nebunie Sfintii Moldovenesti insiropati cu miere si presarati cu nuca macinata, care se rup in fasii lungi. O adevarata placere, dar recunosc ca cel mai adesea mi se intampla sa mananc mucenicii muntenesti. Nu exista an in care acestia sa lipseasca. Din pacate, n-am apucat sa pregatesc niste mucenici anul acesta (si nici Sfinti), ci m-am multumit cu cei facuti de mama care oricum ies foarte buni. Promit sa fac si eu niste Sfinti si sa le pun reteta pe blog.
Weekendul acesta, insa, nu m-am indepartat mult de aroma mucenicilor si am pregatit si eu un dulce cu scortisoara – apple crumble. Un desert mai rapid, nu cel mai elegant, dar cu siguranta printre cele mai aromate. Cu mar, caramel, scortisoara si ceva firimituri de migdale cu unt, apple crumble-ul meu s-a consumat in mai putin de jumatate de ora, si nu pentru ca a fost prea putin, ci pentru ca a placut prea mult celor de langa mine. Trebuie refacut pentru a ma satura si eu de el. 😀
Crumble-ul merge asociat cu aproape orice fruct si, cum primavara a venit deja, puteti inlocui merele cu ceva capsuni, rubarba sau chiar cirese. Serviti-l cu ceva sos, topping, orice doriti si veti avea un dulce minunat.
Apple Crumble – desert cu ‘firimituri’
(reteta adaptate dupa Pierre Herme – Pastries)
Ingrediente:
- 50 gr faina
- 50 gr migdale macinate
- 100 gr zahar
- 100 gr unt
- 1 kg mere
- scortisoara
- sare
Mod de preparare
Amestecam faina cu migdalele macinate, 50 gr zahar, putina scortisoara si sare. Presaram cu 50 gr bucatele de unt si amestecam cu mana pana obtinem niste firimituri mari de compozitie. Introducem la frigider pentru 30 de minute cel putin.
Preincalzim cuptorul la 180 gr/ gaz treapta 4.
Pregatim acum compozitia de mere pentru apple crumble. Eu am ales niste mere verzi (Granny Smith) pentru ca se comporta foarte frumos cand sunt gatite – nu se inmoaie prea tare si isi pastreaza forma. Curatam merele de coaja si cotor, si le taiem cubulete. Topim 50 gr unt intr-o tigaie larga, adaugam merele si le gatim pentru 5 minute la foc mediu. Intr-un bol, amestecam 50 gr zahar cu putina scortisoara si presaram totul peste mere, in timp ce acestea sa gatesc.
Punem compozitia de mere intr-un vas nu foarte inalt, rezistent la temperaturi ridicate, si o acoperim cu crumble-ul care a stat la frigider.
Introducem la cuptor pentru 25-30 de minute.
Apples crumble-ul se serveste cald, cu o cupa de inghetata sau un mot de frisca… sau un sos de fructe rosii.