fetita bolnava

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav în România: informații utile

Copilul tău este bolnav? Gândul de a merge la serviciu este ultimul lucru pe care vrei să îl iei în considerare?  În astfel de momente, este important să știi că ai dreptul de a solicita angajatorului concediu medical pentru a-ți putea îngriji copilul bolnav. Iată sub ce condiții se acordă acest tip de concediu!

Condiții de eligibilitate:

Stagiu de cotizare: Ambii părinți trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minimum 6 luni în ultimele 12 luni de activitate profesională.

Vârsta copilului: Concediul se acordă pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Documente necesare: Adeverință de la locul de muncă cu numărul de zile de concediu medical de care au beneficiat în ultimul an, certificat medical eliberat de medicul de familie, primar sau specialist.

Durata concediului:

45 de zile calendaristice pe an pentru fiecare părinte.

75 de zile calendaristice pe an pentru un singur părinte, în situația în care celălalt părinte nu are posibilitatea de a lua concediu medical.

14 zile calendaristice consecutive pentru afecțiuni grave sau accidente.

Indemnizația:

85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din ultimul an de cotizare. Plata se realizează de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Informații suplimentare:

Concediul medical se poate lua fracționat, în mai multe etape, pe parcursul anului. Există excepții de la stagiul de cotizare în cazul urgențelor medico-chirurgicale sau bolilor infectocontagioase din grupa A. Se pot consulta detaliile complete și legislația actualizată pe site-ul CNAS.

Recomandări:

Solicită adeverința de la locul de muncă din timp. Programează-te la medicul de familie pentru a obține certificatul medical. Păstrează documentele legate de concediul medical pentru o eventuală verificare. Informează-te în detaliu cu privire la drepturile tale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
graviduta

Sarcina la 26 de săptămâni: evoluția bebelușului și a mamei

Next Article
cheesecake

Desert fără fructoză și gluten: beneficii pentru copiii cu intoleranță

Related Posts