Ingrediente
Aluatul: 1 kg faina, 200 ml lapte, 200 gr miere, 200 gr zahar tos, 50 gr drojdie, 1 pliculet zahar vanilat, 20 galbenusuri, 12 albusuri, 1 galbenus pentru uns, 250 gr unt, esenta de rom, o lingurita sare, coaja de lamaie rasa.
Umplutura: 200 ml lapte, 8 albusuri, 500 gr miez nuca, 100 gr zahar, o lingura rom
Mod de prepare
Laptele se fierbe, se ia de pe foc si se pune in el 100 gr zahar amestecandu-se pana se topeste. Drojdia se lichefiaza cu o lingura de zahar si se lasa la dospit la cald. Albusurile se bat cu putina sare si 150 gr miere pana se obtine o spuma tare. Galbenusurile se freaca bine cu restul de zahar pana se obtine o crema omogena. In laptele care s-a racorit se incorporeaza galbenusurile, albusurile si drojdia. , dupa care se toarna peste faina proaspat cernuta si se framanta. Dupa un sfert de ora se adauga untul topit si aromele. Se continua framantatul, apoi se lasa aluatul la cald sa dospeasca.
Miezul de nuca se macina, se opareste in lapte fierbinte. Se adauga zaharul, albusurile si romul , apoi se freaca bine cu o lingura de lemn.
Dupa ce a crescut aluatul se rupe in doua bucati. Fiecare foaie se intinde si se repartizeaza pe fiecare foaie cate o jumatate din cantitatea de umplutura, se ruleaza si se pun cozonacii in forme unse si tapetate cu faina.
Se aseaza in cuptorul preincalzit timp de 15 minute, apoi se scot, se ung cu galbanus batut, se predara nuci macinate si zahar, apoi se dau din nou la cuptor. Cand sunt gata, cand se scot din cuptor, se incalzeste restul de miere cu putina apa si se ung cozonacii cu ea.