vquak298kv0

Posibile probleme în alăptare

Fisuri și ragade mamelonare

Prinderea corecta a sanului si igiena corecta preintampina de obicei aparitia acestor probleme. Daca durerea in timpul alaptarii este foarte mare, atunci probabil ca s-a creat o crapatura a pielii, care uneori poate sangera. sanul va trebui golit de lapte pentru a nu fi provocate si alte necazuri si pentru a nu fi intrerupta producerea laptelui, iar mama va trebui sa corecteze imediat pozitia copilului la san. mamelonul va fi protejat prin picurarea si ungerea cu lapte de final ( care contine multa vitamina A). Corectarea este necesara pentru ca astfel de probleme duc de obicei la angorjarea sanului.

Înfundarea canalului de lapte

Alaptarea frecventa, schimbarea pozitiei si folosirea unui sutien care nu apasa pe san constituie cea mai buna profilaxie. O pata rosie intarita pe san care doare la apasare este semn de blocare a unui canal de lapte ( de obicei lateral, axial sau la nivelul mamelonului). Alegerea unei alte pozitii de alaptare si comprese calde usureaza sanul.

Angorjarea sânului

Un san angorjat este un san angorjat este un san plin de lapte, cu pielea in tensiune cu vene preminente pe suprafata ei, dureros. mama cu sanii angorjati are o stare generala de disconfort si poate face chiar febra. Angorjarea se poate produce si datorita furiei laptelui ( sanii se umplu dintr-o data de lapte, iar copilul nu-i poate goli singur). Pentru usurarea sanului e important ca sanii sa fie goliti in totalitate prin supturi dese sau prin mulgere si se pot aplica comprese calde. Pentru o mulgere mai usoara, mama poate goli sanul sub dus cald ( ca mana sa alunece mai usor e indicat sa foloseasca sapun sau gel de dus). Consumul de lichide e bine sa fie redus, atat cat se simte nevoia. Sanul angorjat se poate complica mai departe cu inflamarea sanului si mastita. Stationarea laptelui in san duce la oprirea secretiei laptelui.

Mastita

Aceasta este inflamatie a sanului. Acesta devine dur, plin cu lapte, rosu, cald, dureros. Apar simptome ca oboseala, febra, frisoane. Sanul trebuie golit prin suptul copilului sau mulgere ( gurita copilului actioneaza ca o ventuza, fiind cel mai eficient in a scoate laptele din san), aplicarea de comprese caldute, administrarea de antitermice si antialgice mamei, limitarea lichidelor. MAstita netratata se poate infecta devenind mastita infectioasa, caz in care este necesara administrarea de antibiotice, dar numai prescrise de medic. Oricum, in cazul mastitei este necesara consultarea imediata a medicului. Daca disconfortul alaptarii la sanul afectat este mare, se va pune copilul la sanul sanatos, iar sanul afectat va  fi golit prin mulgere pana cand mama se va simti mai bine si va putea relua alaptarea si la sanul acesta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
nude woman figurine

Tehnica golirii sânilor

Next Article
person holding brown wooden tray with green leaf

Ce pot mânca și ce nu atunci când alăptez?!

Related Posts