shallow focus of a woman's sad eyes

Sarcina extrauterină

sarcina extrauterina (ectopica sau tubulara) apare atunci cand embrionul se implanteaza in afara cavitatii uterine; aproape toate sarcinile ectopice sunt ca rezultat a avorturilor spontane. O alta cauza ce determina dezvoltarea unei sarcini extrauterine este existenta unei trompe uterine anormale.

In aproximativ de 95% dintre sarcinile ectopice, ovulul se fixeaza in trompele uterine dar se poate intampla ca ovulul sa se implanteze in ovar, abdomen sau col uterin. Nici una dintre aceste zone nu are destul spatiu precum uterul pentru dezvoltarea unui copil. O sarcina extrauterina nu poate sustine fetusul in viata foarte mult timp.

Pe masura ce fatul creste, cel mai probabil va cauza ruptura organului care il sustine. Acest lucru poate cauza sangerari severe si pun in pericol viata mamei si se intampla la aproximativ 1% din sarcini.

Semnele unei sarcini extrauterine

Multe sarcini extrauternie evolueaza nediagnosticate pana cand este prea tarziu si prezinta un pericol pentru mama. Ele apar cel mai frecvent intre saptamana a patra si a zecea de sarcina. Acestea sunt dificil de diagnosticat deoarece prezinta adesea semne care sunt asociate cu o perioada din ciclul menstrual sau un posibil avort spontan.

Dintre semnele cele mai vizibile ale unei sarcini extrauterine sunt:

Sangerari vaginale neobisnuite – sangerare diferita decat cea de obicei, fie ca este mai abundenta sau usoara, culoarea este mai inchisa si compozitia ceva mai apoasa.

Durere – discomfort sau durere intr-o parte a abdomenului inferior, care se intensifica in timp si la fel si mersul la toaleta.

De asemenea – durere la nivelul umerilor determinata de hemoragia intraabdominala subdiafragmatica.

In general, ar trebuie sa fie constiente de aceste simptome persoanele care fac parte din categoria cu risc ridicat si anume, cele care:

  • Au fost diagnosticate in trecut cu Chlamydia sau Neisseria gonorrhoeae
  • Endometrioza
  • Au suferit  interventii chirurgicale abdomincale sau cezariana
  • Au avut sarcini ectopice anterioare

Ce se poate face

Pentru a confirma disgnosticul unei sarcini ectopice se va face o ecografie pelvina sau vaginala si niste teste de sange. Este important ca medicul sa fie anuntat daca istoricul medical include unul dintre factorii cunoscuti. De regula, o sarcina extrauterina nu poate supravietui.

In cazul sarcinii extrauterine, metoda de tratament este interventia chirurgicala.

Unele femei care au mai avut sarcini ectopice vor avea dificultati in a ramane insarcinate din nou. Aceasta problema este mai frecventa la femeile care au avut in trecut probleme de fertilitate.

Probabilitatea unei sarcini ectopice repetate creste cu fiecare sarcina ectopica ulterioara. Odata ce aceasta a avut loc, probabilitatea de aparitie a alteia este de 15%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman in white brassiere and panty

Pre-eclampsia

Next Article
man standing near window kissing woman

Impactul psihologic al sarcinii

Related Posts