Sarcina este o experienta minunata din viata unei femei. Nasterea si cunoasterea noului membru al familiei reprezinta un moment emotionant, dar in acelasi timp femeia poate experimenta sentimente mai putin placute. Unele dintre aceste temeri includ depresia, instabilitate emotionala, stima de sine, sentimente personale in ceea ce priveste propriul control.
Reactia initiala a mamei poate rula o gama larga de emotii. Aproape la fiecare sarcina este si un element surpriza. Pe masura ce sarcina avanseaza, mama trebuie sa ajunga la constientizarea situatiei. Poate fi multumita, surprinsa, tulburata, speriata, dezamagita.
Influențe
Contextul cultural, societatea influenteaza punctul de vedere al mamei in ceea ce priveste sarcina. Sprijinul pe care il are din partea serviciilor medicale, atitudinea medicilor influenteaza reactia acesteia. Un factor important este si temperamentul de baza al mamei si capacitatea ei de a se adapta si a face fata noilor schimbari.
Se intampla ca viitoarea mamica sa vada sarcina ca pe o amenintare si o responsabilitate mult prea mare care ii apasa pe umeri. Starile emotionale instabile sunt cele mai frecvente. Sotii trebuie avertizati cu privire la aceste schimbari emotionale.
Acest lucru se datoreaza fluctuatiilor hormonale din timpul sarcinii si dupa nastere. Este o situatie destul de intalnita cand femeile experimenteaza schimbari bruste ale dispozitiei in timpul si dupa nastere. Acestea pot genera stari de anxietate, depresie, tristete, euforie, chiar confuzie. Cu sprijinul adecvat, cele mai multe dintre femei vor depasi aceste stari mai ales daca stiu la ce sa se astepte si cum sa le abordeze. Exista mai multe metode de urmat pentru a imbunatati impactul psihologic si emotional al nasterii.
Sprijinul
Un factor foarte important este sprijinul familiei. Mama va fi foarte obosita in primele saptamani dupa nastere. O foarte mare parte din timpul ei va fi dedicat copilului nou nascut, inclusiv noptile, ceea ce vor duce la epuizare. De aceea este importanta si implicarea partenerului la treburile casnice, sau oricare alta peroana apropiata.
Numarul de vizitatori in fiecare zi trebuie limitat, astfel se atenueaza si impactul emotional al nasterii. Comunicarea cu prietenii si membrii familiei este benefica, dar daca mama este prea obosita, trebuie lasata sa se odihneasca. Somnul este vital, este la fel de important ca si apa; fara el am muri epuizati in cateva zile. Pentru o mamica care abia a nascut soumnul e mai greu de gasit, dar are o importanta foarte mare pentru mentinerea sanatatii si desfasurarii activitatii zilnice. Una din metodele recomandate este acela de a dormi odata cu bebelusul. Initial va fi tentata sa se ocupe de gospodarie dar trebuie sa isi pastreze energia pentru copil. Mama trebuie sa profite de fiecare ocazie pentru somn. Somnul este important si pentru productia de lapte.
Femeile reactioneaza diferit la o sarcina si toate aceste stari emotionale nu sunt o regula, iar daca apar nu este nimic neobisnuit doar ca nu trebuie ignorate.