Pre-eclampsia este o tulburare complexa asociata cu sarcina, care se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si proteinurie (prezenta proteinelor in urina), implica ocazional trombocitopenie (numar mic de trombocite), endem sau tulburari ale functiei hepatice. In cazul in care nu este tratata in mod corespunzator, pacientul poate dezvolta eclampsie, o afectiune fatala care implica coma si convulsii. Un procent de 5% dintre pacientii cu pre-eclampsie vor suferi de eclampsie. Pre-eclampsia isi poate face aparitia dupa saptamana 20 de sarcina si pana la sase saptamani dupa nastere.
Simptome
O persoana care sufera de pre-eclampsia usoara se poate simti foarte bine. Se recomanda vizita la medic pentru toate controalele prenatale pentru a preveni orice alte complicatii.
Pre-eclampsia severa se caracterizeaza prin dureri de cap, durere de burta in partea dreapta, sub coaste, vedere incetosata, intoleranta pentru lumina puternica, greata si varsaturi, retentia de apa, umflarea picioarelor si a gleznelor, cresterea brusca in greutate. De retinut insa, ca de multe ori umflarea picioarelor si a gleznelor este considerata normala in timpul sarcinii si nu neaparat o caracteristica a pre-eclampsiei.
Pre-eclampsia poate genera eclampsie.
Examene și teste
Medicul va efectua un examen fizic. Va urmari:
- Tensiunea arteriala, de obicei, mai mare de 140/90 mm/Hg
- Umflarea manilor, fetei
- Cresterea in greutate
Analizele de sânge și urină ce pot indica:
- Proteine in urina
- Un numar mic de trombocite
- Nivel crescut al enzimelor hepatice
De asemenea starea de sanatate a copilului va fi monitorizata si tinuta sub observatie, continuu.
Femeile care au avut o tensiune arteriala scazuta la inceputul sarcinii, urmata de o crestere semnificativa a tensiunii arteriale trebuie sa fie monitorizate indeaproape pentru alte semne de pre-eclampsie. Cu cat pre-eclampsia apare mai devreme cu atat creste posibilitatea unei nasteri premature.
Tratament
Vindecarea pre-eclampsiei necesita declansarea nasterii copilului. Daca bebelusul este suficient de bine dezvoltat, medicul poate face o cerere pentru nasterea prematura, astfel incat pre-eclampsia sa nu se agraveze. Ca si medicatie pentru pre-eclampsia severa se foloseste tratamentul cu sulfat de magneziu. Are rolul de a opri convulsiile si de a impiedica aparitia altora.
In cazul in care bebelusul nu este pe deplin dezvoltat, pre-eclampsia va fi gestionata pana cand copilul va avea sanse bune de a supravietui dupa nastere. Daca pre-eclampsia este usoara si tensiunea arteriala este tinuta sub control, pacientii pot fi monitorizati la domiciliu.
Starea de sanatate a mamei va fi monitorizata permanent, se va urmari in special tensiunea arteriala, eliminarea proteinelor in urina, modificarea greutatii; fatul va fi de asemenea evaluat frecvent.
Pre-eclampsia este inca o afectiune cu potential letal, riscurile pentru complicatii sunt crescute, se recomanda respectarea vizitelor medicale periodice.