In cazul in care se planifica o sarcina, sunt mai multe lucruri care trebuie luate in considerare pentru ca aceasta sa decurga normal, fara complicatii si copilul sa fie sanatos.
Exercitiile fizice regulate si moderate sunt binevenite pentru a mentine corpul in forma si dau energie suficienta in timpul sarcinii. Fitness-ul este indicat, ajuta in momentul travaliului si nu numai.
Dieta trebuie sa fie una echilibrată și sănătoasă, trebuie să conțină:
Multe fructe si legume proaspete, sucuri naturale, compoturi;
- Este recomandat consumul de cereale integrale, paste, orez;
- Alimente bogate in proteine, cum ar fi carne slaba, pui, peste, oua, fasole, linte;
- Produse lactate, cum ar fi laptele, branza, iaurtul; este necesar un aport mai ridicat de calciu.
- Acidul folic. Se recomanda inainte de preconceptie administrarea de multivitamine care sa contina 400 micrograme de acid folic pe zi cu cel putin o luna inainte. Acidul folic reduce riscul de malformatii congenitale ale sistemului nervos central.
- Alte vitamine si minerale. Asigurati-va ca luati multivitaminele care contine zinc ( 30 mg/zi), seleniu ( 100 mg/zi ), fier si vitaminele A, B, C si E.
De evitat:
- Alimentele care contin un procent ridicat de conservanti, grasimi, zahar;
- Cofeina, nu se recomanda mai mult de o ceasca cu cafea pe zi;
- Alcoolul. Chiar si consumul moderat de alcool poate reduce sansele de conceptie. Acest lucru este valabil atat pentru barbati cat si pentru femei.
- Fumatul, reduce de asemenea posibilitatea femeii de a ramane insarcinata, creste riscul avortului spontan, iar daca femeia va fuma si in timpul sarcinii, acest lucru poate afecta grav sanatatea copilului.
- Drogurile. Indiferent de ce tip de droguri se consuma, nu exista nici o indoiala ca acest lucru nu afecteaza semnificativ posibilitatea de conceptie; creste posibilitatea de avort dar si starea de sanatatea a copiilor nenascuti este in mare pericol. Nu este recomandat preconceptia in cazul in care s-a consumat droguri.
- Renuntarea la anticonceptionale. Daca este planificata o sarcina dar inca se foloseste pilula pentru contraceptie, se recomanda renuntarea la ea cu cel putin trei luni inainte de conceptie. Acest lucru reduce posibilitatea unui avort spontan. Intre timp se poate consulta medicul pentru alte forme de contraceptie.
- Pojarul. Asigurati-va ca sunteti vaccinat, in special impotriva rujeolei. In cazul in care mama nu este imunizata impotriva rujeolei, infectarea cu acest virus in primele patru luni de sarcina poate afecta dramatic sanatatea copilului, ii poate afecta vazul si auzul.
Inainte de o potentiala sarcina, trebuie verificata starea de sanatate a ambilor viitori parinti. Iar in cazul in care medicul intentioneaza sa prescire un medicament trebuie atentionat despre faptul ca este planificata o sarcina.