Dacă ai ramas insarcinata si te intrebi daca e bine sa mergi la medicul stomatolog, afla ca acest lucru nu numai ca ti-e favorabil, ci chiar si necesar in unele cazuri. Bineinteles, sunt si situatii cand in timpul sarcinii nu este recomandata o interventie de acest gen. Ca sa nu dai gres cu ceva, specialistii recomanda ca sa stabilesti o legatura intre medicul tau obstretician si cel stomatolog, pentru ca fiecare din acestia sa te sfatuiasca de fiecare data cum e cel mai bine pentru tine.
Anestezia
Sa nu mergi la dentist fara sa ii spui ca esti insarcinata. Sunt anumite proceduri care tie iti sunt interzise. De exemplu, o anestezie in cazul tau, nu trebuie sa contina adrenalina, deoarece pot surveni complicatii sarcinii tale.
Radiografiile dentare
Poate ai observat cand mergeai sa iti faci radiografii dentare, ca erai intrebata de fiecare data, daca esti insarcinata. Si iata de ce: femeile gravide trebuie sa fie prudente in ceea ce priveste expunerile la razele X, mai ales in primul trimestru de sarcina. Daca tratamentul stomatologic poate fi amanat pana dupa nastere, e excelent. In orice situatie te-ai afla, trebuie sa te sfatuiasca obstreticianul tau.
Detartrajul
Detartrajul nu numai ca este recomandat pentru tine, ci chiar indicat. Daca mergi la stomatolog pentru aceasta interventie atunci cand esti insarcinata, scazi riscul de inflamatie gingivala si alte neplaceri care rezulta din asta.
Gingivita
Inflamarea gingiilor este un lucru comun tuturor gravidelor. Afectiunea aceasta apare mai ales in primul trimestru de sarcina. Gingiile se inflameaza si sangereaza spontan sau atunci cand te speli pe dinti. Una din cauze este cresterea nivelului de hormoni, dar cea mai frecventa este neglijarea igienei orale.
Cariile
Este bine sa nu renunti la spalatul pe dinti, chiar daca ai parte de sangerari gingivale. Intretine-ti igiena orala, spaland si clatind gura cu miscari mai atente. Ata dentara de asemenea trebuie folosita, pentru ca sa nu risti ca resturile de alimente sa produca o carie, iar mai apoi chiar o infectie.
Insa aparitia cariilor pe timpul sarcinii este foarte propabila, dar tu esti accea care poti face ca ele sa nu fie multe. Nu te speria daca pana sa ramai insarcinata nu ai avut parte de dinti cariati, iar acum acest lucru tocmai se intampla. E normal, datorita modificarilor hormonale si faptului ca pruncul tau ia el calciul pe care il consumi, pentru dezvoltarea sistemului sau osos.
Albirea dintilor
Daca vrei sa iti albesti dintii cand esti insarcinata, ar fi mai bine sa astepti pana dupa nastere. Si aceasta nu pentru ca interventia ar fi grea si dureroasa, ci din cauza substantelor folosite, care ar putea fi daunatoare copilului pe care il porti in pantece.
Ai grija de sanatatea dintilor tai asa cum ai grija de tot ce insemni tu. Tot ce faci daunator, poate avea repercusiuni asupra sanatatii copilului tau. Fii atenta, si cere parerea medicului obstretician in orice aspect, pe toata durata sarcinii, iar in cazul problemelor dentare fa legatura intre cei doi medici, pentru ca sa nu iti administreze tratamente care sa-ti faca rau.