xoipx9c3hy4

A 30-a săptămână de sarcină

Simptome și schimbări fizice ce au loc în corpul tău în a 30-a săptămână de sarcină

Simptome ca dificultati in respiratie, arsuri la stomac, picioare grele si umflate sunt stari foarte comune in aceasta perioada de sarcina. Rotunjirea abdomenului este aproape la maxim. Se poate observa linia maro, sau linea nigra, pe burta care va dispare dupa nastere. Trebuie evitat efortul si ridicatul greutatilor pentru a nu cauza nasterea prematura.

Dimineata, mama poate simti usoare stari de slabiciune deoarece rezervele ei sunt consumate de doua persoane. Nu trebuie evitata gustarea usoara cum ar fi fructele sau un iaurt, pentru o avea putina energie pana la masa urmatoare.

Gravida poate observa pete galbui pe sutien de la pierderea de colostru. Acesta este un semn ca sanii ei se pregatesc pentru alaptare.

Trebuie acordata o atentie sporita la prevenirea infectiilor cu diferite boli, trebuie evitate persoanele bolnave, spitalele de boli infectioase. Infectiile cauzate de virusi sunt dificil de tratat si afecteaza grav fatul. Trebuie consultat imediat medicul daca contractiile sunt frecvente si regulate, daca nu se mai simt miscarile fetale timp de 8-10 ore, in cazuri de febra, eruptii cutanate, lesin, greata, voma extrema, sangerare vaginala, frisoane, febra mai mare de 38 de grade, umflarea fetei, a degetelor.

Alte simptome caracteristice acestei perioade de sarcina sunt oboseala, balonare, lesin, ameteli, dureri de cap, dureri de spate, sangerarea gingiilor, constipatie, hemoroizi.

Ce se întâmplă cu copilul în a 30-a săptămână de sarcină

Copilul are mai putin spatiu pentru a se misca si astfel miscarile lui sunt limitate. Daca nu s-a intamplat, acum este cazut sa isi schimbe pozitia cu capul in jos. Pe masura ce creste in dimensiune e mai greu sa se intoarca, nu mai are destul spatiu si atunci se va apela la operatia de cezariana. Masoara in lungime 40 cm si cantareste 1300 g.

Daca se naste acum, bebelusul are foarte mari sanse de supravietuire si nasterea va fi prematura. Capul si corpul fatului sunt proportionale, ca cele ale unui nou nascut la termen. Lanugo dispare iar parul contiua sa ii creasca pe cap, are gene si sprancene. Creierul si palmanii continua sa se maturizeze. Stratul de grasime continua sa se dezvolte sub piele.

Ochii lui sunt larg deschisi acum, clipeste. Miscarile sunt din ce in ce mai puternice, loveste coastele mamei, asta in cazul in care si-a schimbat pozitia, reactioneaza la vocea mamei chiar si la a tatalui. Inghite mai mult lichid amniotic, sughiturile sunt mai dese. Nevoile nutritionale sunt mai mari pe masura ce fatul creste in dimensiune.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman holding her prenant tummy during daytime

A 31-a săptămână de sarcină

Next Article
person in white pants showing left hand

A 28-a săptămână de sarcină

Related Posts