woman holding stomach

Al treilea trimestru de sarcină şi monitorizarea lui

Când se fac controale

Odată ajunsă în al treilea trimestru de sarcină, monitorizarea evoluţiei acesteia se realizează mai frecvent. Din săptămâna a 28-a, controalele sunt  făcute o dată la două săptămâni, iar din a 36-a săptămână se fac controale săptămânal.

În acest trimestru se repetă o parte din analizele din primul trimestru pentru a se preveni şi a se pregăti naşterea. Astfel, se repetă hemoleucograma, transaminazele, creatinina şi ureea, colesterolul şi trigliceridele (importante în prevenirea riscului de naştere prematură), calcemia, intoleranţa la glucoză, analizele de urină şi secreţii vaginale (importante în prevenirea unor infecţii care să se transmită de la mamă la făt în timpul naşterii, de obicei se fac în ultima lună de sarcină).  Trigliceridele şi colesterolul crescute influenţează dezvoltarea placentei în parametri normali.

Tot acum se va măsura frecvent tensiunea arterială pentru a se evita hipertensiunea.

Ce teste se fac

Ecografia 4D are rol în determinarea poziţiei fătului în uter, a placentei,  cantitatea de lichid amniotice, dimensiunile fătului şi posibile malformaţii congenitale dezvoltate de făt. Este importantă pentru pregătirea naşterii funcţie de datele obţinute.

De asemenea, se reiau testele pentru HIV, sifilis, gonoree şi chlamidia la începutul celui de-al treilea trimestru.

In acest trimestru, la unele gravide apare preeclampsia. Este vorba despre retenţie de lichide – picioare umflate, care duce la creşterea hipertensiunii arteriale. Predispuse la preeclampsie sunt persoanele obeze, mamele peste 40 de ani, persoanele cu diabet. Preeclampsia afectează şi fătul pentru că acesta nu se va dezvolta suficient, creşte  riscul de epilepsie sau de afecţiuni ale văzului şi auzului.

Funcţie de rezultatele analizelor din cursul ultimei luni de sarcină, medicul stabileşte condiţiile în care se va derula naşterea, eventual modul în care se realizează aceasta.

De asemenea, se observă dacă apare colostrul, care indică dacă mama va avea sau nu lactaţie după naştere. Sunt monitorizaţi constant atât mama, cât şi copilul.  La unele femei, colostrul poate fi abundent şi apar iritaţii pe sâni, sau aceştia se pot umfla sau deveni extrem de sensibili. O altă problemă care apare şi se rezolvă la recomandarea medicului sunt hemoroizii şi constipaţia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
red and white heart print card on brown textile

Poți rămâne însărcinată deși ai fost diagnosticată cu cancer de col uterin

Next Article
shallow focus photo of person carrying topless baby

Naşterea – Generalisme

Related Posts
woman in white brassiere and panty
Citește mai departe

Pre-eclampsia

Cuprins articol Hide SimptomeExamene și testeAnalizele de sânge și urină ce pot indica:Tratament Pre-eclampsia este o tulburare complexa…