red and white heart print card on brown textile

Poți rămâne însărcinată deși ai fost diagnosticată cu cancer de col uterin

Tot mai multe femei din tara noastra afla ca au cancer de col uterin. Printre ele sunt si paciente foarte tinere, de chiar 15 de ani. Dupa cancerul la san, cel de col uterin e cea mai raspandita forma de cancer.

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste moartea cauzata de cancerul de col uterin. Astfel, la noi mor sase femei in fiecare zi in urma acestei boli. Statisticile mai arata ca anual 60.000 de femei din Europa primesc acest diagnostic, iar jumatate din ele reusesc sa supravietuiasca in urma tratamentului.

Exista speranta de vindecare nu doar in cazurile normale, ci chiar si atunci cand femeia diagnosticata este insarcinata.

Testul Papanicolau

De cativa ani incoace auzim tot mai des in televiziune si radio de testul Papanicolau. Mediatizarea acestuia nu este intamplatoare, ci se datoreaza faptului ca unele persoane publice care au luptat cu aceasta boala si au invins-o, au sprijinit apoi toate campaniile de mediatizare si promovare a importantei efectuarii acestui test. Un exemplu de la noi este jurnalista Sanda Nicola, care la 31 de ani fusese diagnosticata cu cancer de col uterin si incepuse cea mai grea lupta din viata ei, lupta pe care a castigat-o.

Testul Papanicolau este astazi foarte popular, el facand parte din examenul ginecologic standard. Sunt prelevate niste celule ale colului uterin, care sunt analizate mai apoi la microscop.

Fiecare femeie ar trebui sa-si faca anual acest test. Descoperita la timp, boala are sanse mai mari sa fie tratata cu succes.

Cancerul de col uterin

In mod normal, colul uterin are in componenta celule sanatoase si foarte sensibile la modificarile celulare. Cancerul de col uterin este tocmai o afectiune maligna a acestor celule care imbraca colul. In Oncologie se diferentiaza doua tipuri de cancer de col uterin: scuamos, si carcinom. Mai toate aceste cancere cervicale se dezvolta la nivelul celulelor plate scuamoase.

Primul factor de risc este viata sexuala dezordonata, numarul mare de parteneri si contacte sexuale neprotejate cu acestia, mai ales daca sufereau de boli cu transmitere sexuala. De asemenea, avorturile si fumatul pot fi si ele cauze ale acestui cancer, al colului uterin.

Printre simptomele bolii enumeram: sangerari si scurgeri neobisnuite, durerea pelviana, de spate,sangerari si dureri in timpul actului sexual, menstruatie mai abundenta si indelungata.

Depistata in stadiul 0, boala are sanse de vindecare de 100%, iar tratamentul consta in distrugerea tesutului canceros fie printr-o interventie cu laser, fie prin extirparea unei parti a colului.

Poți naște deși ai fost depistată cu cancer de col uterin

Copilul tau se poate naste desi suferi de cancer de col uterin. Nici nu se pune problema unui avort, pentru ca medicina a evoluat mult si doctorii te pot ajuta si asista perfect pana la venirea pe lume a micutului tau.

Anul trecut, medicul Elisabeta Serban semnala cazul unei femei din Galati, care a nascut avand cancer de col uterin. Pacienta sa, Adriana Ciortan adusese pe lume un baietel perfect sanatos.

Poți rămâne însărcinată deși ai fost diagnosticată cu cancer de col uterin

In cazul in care ai primit aceasta veste si te-ai gandit ca nu vei mai putea avea copii, nu este deloc asa. Poti fi mama. Interventia nu e asa de grea precum ar parea: medicul extirpa o parte din uter, iar tu vei avea nevoie de doar doua zile de spitalizare. Dupa doar opt luni poti ramane insarcinata si duce la capat normal sarcina.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Article
woman in black shirt showing her breast

Tipuri de sarcină

Next Article
woman holding stomach

Al treilea trimestru de sarcină şi monitorizarea lui

Related Posts
woman in black shirt showing her breast
Citește mai departe

Tipuri de sarcină

Cuprins articol Hide Sarcinile cu riscSarcina multiplăSarcina ectopică sau sarcina extrauterinăSarcina molarăSarcina toxicăSarcina lupusSarcina cu RH negativ Sarcinile…