Sarcinile pot fi normale sau pot fi cu risc. Sarcinile normale sunt sarcinile în cazul în care evoluţia mamei şi fătului se realizează în parametri normali şi în care intervine doar monitorizarea periodică a evoluţiei.
Sarcinile cu risc
În categoria sarcinilor cu risc intră sarcina multiplă, sarcina ectopică, sarcina molara, sarcina toxică, sarcina Lupus, sarcina cu RH negativ.
Sarcina multiplă
Apare in general in urma tratamentelor împotriva infertilităţii – cazurile frecvente sunt de tripleti, dar si cvadrupleti, la gemeni cauzele sunt încă necunoscute – unele se pare că ţin de istoricul familiei, de sarcini multiple anterioare. Încă nu se ştiu motivele apariţiei sarcinilor gemelare. Riscurile pe care le implică sarcinile multiple ţin de complicaţii care pot apărea în timpul sarcinii: riscul de avort, de embolii, riscul de dezvoltare de malformaţii congenitale şi genetice la feţi, riscul de naştere prematură. Sarcinile multiple pot apărea la femeile peste 30 de ani, iar femeile peste 40 de ani prezintă o pondere mai mare în cazul sarcinilor gemelare.
Sarcina ectopică sau sarcina extrauterină
Este sarcina în care embrionul nu migrează în uter, ci rămâne în trompa uterină şi se dezvoltă acolo. În general, acest tip de sarcină se poate depista după şase săptămâni şi se poate salva prin medicaţie sau prin intervenţie chirurgicală.
Sarcina molară
Apare rar şi în general la femeile peste 40 de ani şi este cunoscută în general sub numele de sarcină falsă pentru că se dezvoltă placenta şi apar simptomele gravidităţii însă nu există fătul. Femeile care au pierdut sarcini sunt predispuse la tipul acesta de sarcină.
Sarcina toxică
Se manifestă prin greţurile de dimineaţă extrem de puternice, arsuri, sensibilitate şi mai mare la mirosuri şi se manifestă pe tot parcursul sarcinii. Ignorarea vărsăturilor frecvente şi a stării generale de rău în această situaţie poate duce la deshidratarea şi anemierea mamei.
Sarcina lupus
Este sarcina în care mamele prezintă această afecţiune. Ca evoluţie sarcina se poate derula normal însă trebuie monitorizată cu atenţie deoarece sunt riscuri de naştere prematură, probleme în coagularea sângelui, lupusul fiind o boală care afectează sistemul imunitar.
Sarcina cu RH negativ
Apare atunci când părinţii au RH diferit, copilul de obicei având RH acelaşi RH cu tatăl. În general, la prima sarcină, incompatibilitatea de RH nu afectează nici fătul, nici mama. Este vorba aici despre dezvoltarea de anticorpi ce pot trece în sânge in timpul naşterii. În cazul acestor sarcini, se administrează imunoglobina RH la a 28-a săptămână de sarcină şi imediat după naştere, în primele 72 de ore, pentru a se evita complicaţiile.