Au trecut cateva zile de cand v-am adus la cunostinta pe pagina de FB ceea ce am pregatit pentru urmatorul articol pe blog. La sugestia voastra si pentru ca dulciurile au ocupat un loc semnificativ in aceste pagini in ultimele luni, am hotarat sa fac ceva sarat. Am avut mai multe idei/optiuni si m-am oprit la scoicile Saint-Jacques. Stiati ca acesta este sezonul lor, toamna tarzie -primavara timpurie?
Scoicile Saint-Jacques nu sunt foarte des gatite de noi… nu foarte des spre deloc, as spune. Pretul lor si faptul ca nu se gasesc la noi pe ‘tarla’ ne fac de multe ori sa le trecem cu vederea atunci cand le vedem in magazine, fie ele proaspete sau congelate (cele ‘proaspete’ ar trebui luate in considerare doar daca acestea se mai gasesc inca inchise). Eu va recomand sa le incercati totusi. Veti ramane surprinsi in mod placut. Se gatesc foarte repede, carnea este frageda si are o aroma dulceaga care permite prepararea ei cu fel de fel de condimente/sosuri, de la curry si pesto pana la branza si sos de rosii. Servirea lor lasa si ea loc imaginatiei dvs., fie ca vreti sa le lasati in scoica lor sau doriti sa le prezentati pe pat de salata sau cu piure de legume.
Eu am ales o reteta MasterClass de la editia greceasca a reality show-ului MasterChef: Scoici Saint-Jacques cu curry si piure de conopida. Dintre cei trei Chef, pe unul il apreciez in mod deosebit – Lefteris Lazarou Λευτέρης Λαζάρου. Mi se pare ca are maini de aur si un suflet imens. Numai fotografiile retetelor te lasa fara cuvinte (si nu are spume sau alte plantute prin farfurie, asa cum se practica in ultimii ani), iar usurinta cu care le prepara iti dau o doza uriasa de optimism ca tie iti vor iesi la fel de bine. Si asa si este daca te straduiesti putin pentru ca, pana la urma, nu avem anii lui de experienta si nici Chef nu suntem. Am aflat de curand ca este si singurul Chef grec caruia i s-a acordat o stea Michelin – restaurantul Varoulko. Si cat m-am mai bucurat cand am aflat! Sper ca in curand sa ma pot lauda si eu cu o reteta de-a lui.
Pana atunci insa am incercat o reteta MasterClass de Chef Yannis Loukakos Γιάννης Λουκάκος si sunt foarte multumita de rezultat, imagine si gust. Un aperitiv gourmet!
Scoici Saint Jacques cu curry și piure de conopidă
Ingrediente:
- 400 gr scoici Saint Jacques
- 350 gr conopida
- 200 ml lapte
- 200 ml smantana pentru gatit
- 40 gr unt
- 1/2 mar verde
- 40 gr stafide brune
- 10 gr capere
- 1 lime
- curry
- sare, piper
- ulei de masline
Mod de preparare
Curatam 300 gr conopida si o taiem in cuburi egale, pentru piure. Intr-o craticioara pe foc mic, punem laptele, smantana si conopida si condimentam cu putina sare. Lasam sa fiarba pana se inmoaie bine conopida. Scurgem cam o 1/2 – 1 cana din lichid – pastram pentru a adauga in piure daca este necesar – si pasam conopida cu blenderul. Adaugam untul si verificam de sare, apoi o trecem printr-o sita fina sau chinois pentru a obtine un piure foarte fin.
Spalam carnea de scoici Saint Jacques si o stergem cu servetelul. O condimentam pe ambele fete cu sare si curry si o punem in tigaia incinsa, in care am adaugat si putin ulei de masline. Lasam putin, sa se rumeneasca frumos – nu dureaza mult, aveti grija cu ea – si apoi punem carnea de scoici pe un servetel.
Procedam la fel si in cazul conopidei sotate: taiem felii foarte subtiri de conopida, o condimentam cu sare si curry si o prajim in tigaie incinsa, stropita cu putin ulei.
Pentru salata, taiem marul bastonase si-l amestecam cu capere ‘prajite’ usor in tigaie si stafide. Stropim cu zeama de lime si ulei de masline si condimentam cu sare.
Punem scoicile Saint Jacques pe putin piure de conopida si servim alaturi de salata.